Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii private stau departe de Bursa

Fondurile de pensii private stau departe de Bursa

Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii: Nu ne-am lichidat complet detinerea de actiuni, mai avem un portofoliu foarte mic, de circa 0,5% din active. De cateva luni bune n-am mai cumparat actiuni si acest lucru a dus la o diluare naturala a portofoliului. Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii: Sunt convins ca perioada grea pentru Bursa nu a trecut si ca urmeaza o perioada de turbulente de inca sase luni. Pe piata monetara obtinem randamente de 15% in mod curent. Ce actiune imi poate aduce asa ceva?

25.11.2008, 17:57 72

Fondurile de pensii se tin departe de Bursa, iar unele n-au mai cumparat nicio actiune de cateva luni bune, spun administratorii.
Daca in iunie fondurile de pensii aveau plasate 6% din active in actiuni listate, la sfarsitul lui octombrie ponderea s-a redus la 2% si a continuat sa scada si in aceasta luna.
"Nu ne-am lichidat complet detinerea de actiuni, mai avem un portofoliu foarte mic, de circa 0,5% din active. De cateva luni bune n-am mai cumparat actiuni si acest lucru a dus la o diluare naturala a portofoliului. Niciodata nu am avut o pondere a actiunilor mai mare de 7%, varf pe care l-am atins in iunie", spune Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Pensii.
La sfarsitul lunii octombrie, investitiile fondurilor de pensii in actiuni valorau circa 12 milioane de lei (3,3 milioane de euro), in conditiile in care valoarea totala a investitiilor fondurilor era de 612 milioane de lei (peste 167 de milioane de euro).
Administratorii asteapta acum o revenire sau cel putin o stabilizare a Bursei, dar nu vad cresteri in urmatoarele cateva luni.
"E greu de spus cand va fi momentul potrivit pentru a cumpara, depinde de strategia de investitii a fiecarui fond. Actiunile sunt interesante, dar risti sa cumperi la un pret si sa ramai blocat la acel nivel cateva luni, timp in care ai fi putut investi in instrumente care aduc randament, ca obligatiunile sau depozitele. Nu vad care ar fi motivele pentru care Bursa ar putea creste in urmatoarele luni", a mai spus Craciun.
Si Allianz-Tiriac Pensii Private, al doilea jucator din piata pensiilor obligatorii, urmareste diluarea portofoliului de actiuni.
"N-am mai vandut actiuni, dar nici n-am mai cumparat, suntem intr-o perioada de evaluare a pietei. Sunt convins ca perioada grea pentru Bursa nu a trecut si ca urmeaza o perioada de turbulente de inca sase luni", afirma Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii.
El spune ca acum actiunile nu sunt inca suficient de ieftine pentru a cumpara.
"Pe piata monetara obtinem randamente de 15% in mod curent. Ce actiune imi poate aduce asa ceva?", se intreaba Boboc.
La sfarsitul lunii octombrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Allianz-Tiriac Pensii avea plasate 2% din active in actiuni listate, ceea ce inseamna o expunere de circa 2,7 milioane de lei (peste 0,7 milioane de euro).
"Avem si o mica expunere internationala si incercam sa ne mulam pe conditiile pietei. Nu am vandut in pierdere", explica directorul de investitii al companiei.
Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Fond de Pensii, spune ca o functionare normala a burselor ar fi putut face diferenta intre fondurile de pensii si ca prin prabusirea pietei de capital fondurile au pierdut o resursa importanta de crestere.
"Diferenta pe termen lung intre fondurile de pensii poate fi data de investitiile in actiuni. Totusi, este bine ca a inceput acum criza, pentru ca daca venea mai tarziu impactul asupra fondurilor era mai mare (pentru ca aveau plasamente mai mari in actiuni - n.r.)", sustine directorul general al AIG Pensii.
Si AIG Pensii merge pe strategia minimizarii portofoliului de actiuni.
"Nu am mai cumparat actiuni. Am fost foarte precauti cu situatia de pe Bursa, lucru pe care il vom face si in continuare. Ne ajuta si derogarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private care ne permite sa depasim limitele de investitii in tilturi de stat timp de un an", afirma Coca-Cozma.
AIG Pensii avea in octombrie plasamente de 1,8% in actiuni, adica de circa 0,9 milioane de lei (0,23 milioane de euro).
Datele Comisiei de Pensii arata ca fondurile de pensii incearca sa nu isi asume riscuri si mizeaza pe titluri de stat si obligatiuni.
Investitiile in titluri de stat reprezentau 67,81% din total in octombrie, iar cele in obligatiuni corporative 16,52%. Plasamentele in depozite bancare erau de 13,29%, cele in actiuni de 2,07%, iar in fonduri de investitii de 0,31%.
Comisia de Pensii a emis recent o derogare de la la legislatia in vigoare care le permite fondurilor de pensii sa investeasca mai mult in titluri de stat, pentru a se proteja de efectele crizei financiare internationale. Astfel, fondurile vor putea investi in aceste instrumente peste limita de 70%, prevazuta de legislatia in vigoare.
Pe piata pensiilor obligatorii activeaza 14 fonduri, care au peste 3,4 milioane de clienti pentru care angajatorii vireaza contributii.
Numarul total al clientilor, inclusiv cei pentru care nu se fac plati, se ridica la circa 4,46 milioane, participantii cu conturi goale reprezentand astfel un sfert din total.
Saptamana trecuta fondurile au mai incasat circa 27,8 milioane de euro, sumele incasate pana in prezent de fonduri ajungand la 195 de milioane de euro. Cele mai mari fonduri de pe piata sunt ING, Allianz-Tiriac si Generali.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO