Bănci și Asigurări

Fondurile de pensii ţin 730 mil. lei în depozite pentru că se tem să investească

Autor: Ciprian Botea

21.09.2012, 00:00 185

Cele nouă fonduri de pensii administrate privat (pilonul II) ţineau la sfârşitul lunii iulie 726 milioane de lei (158 mil. euro) în depozite bancare, adică 9% din totalul activelor. Deşi în scădere uşoară faţă de începutul acestui an, când depozitele depăşiseră 10% din active, volumul depozitelor este cu 35% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numai în luna iulie fondurile de pensii au pus în depozite sume suplimentare de 50 milioane de lei. Creşterea din iulie vine în contextul în care volumul depozitelor coborâse în mai şi iunie sub pragul de 700 milioane de lei pentru prima dată după cinci luni şi este o consecinţă a volatilităţii ridicate de pe pieţele financiare. Depozitele sunt considerate de administratorii de pensii ca fiind plasamente de refugiu, aceştia aşteptând doar momentul oportun pentru a investi banii în alte instrumente mai profitabile, iar nivelul ridicat al sumelor aflate în depozite reflectă teama administratorilor faţă de volatilitatea crescută de pe pieţele financiare.

Cei mai mulţi bani au fost investiţi însă de administratorii fondurilor în titluri de stat, sumele respective totalizând 6 miliarde de lei (1,3 mld. euro), respectiv o treime din totalul activelor. Deţinerile de acţiuni depăşesc 860 milioane de lei (188 mil. euro). Sumele aflate în depozite rămân însă semnificative în contextul în care băncile au scăzut de la o lună la alta dobânzile plătite pentru economiile clienţilor pe fondul creşterii lichidităţii pe piaţă. Dobânda medie pe piaţă a scăzut în prezent sub pragul de 6% pe an la depozitele în lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO