Bănci și Asigurări

Fostul prim-viceguvernator, sef la TransFond

15.10.2004, 00:00 40



Fostul prim-viceguvernator al Bancii Nationale, Emil Iota Ghizari, a preluat functia de director general al TransFond, societatea care administreaza sistemul national de plati electronice interbancare.



Ghizari a detinut a doua functie ca greutate in conducerea executiva a BNR incepand din 1990, avand printre atributiile principale operatiunile de piata derulate de banca centrala.



Pana la sfarsitul acestui an ar urma sa se incheie implmentarea integrala a sistemului de plati electronice. Proiectul este realizat de firma italiana Societa Interbancaria per l'Automazione, care a castigat, la inceputul lui 2003 licitatia organizata de Banca Nationala a Romaniei. Valoarea proiectului se ridica la 15 milioane de euro, din care 10 milioane euro reprezinta finantare nerambursabila din fonduri Phare, iar 5 milioane euro contributia bancilor comerciale.



Sistemul electronic va gestiona trei tipuri de tranzactii, si anume cele cu valoare mare (peste 500 de milioane de lei), cele cu valoare mica (sub 500 milioane de lei) si tranzactiile cu titluri de stat.



Sistemul de plati pe suport de hartie implica o durata medie a unei tranzactii de 3,54 zile. Pana acum, tranferurile in valuta sunt realizate prin sistemul SWIFT in cateva secunde, iar cele in lei au continuat sa fie inregistrate de TransFond pe suport de hartie.



Si Trezoreria Statului s-a pregatit pentru conectarea la sistemul electronic de plati in timp real administrat de societatea Transfond, ceea ce duce la fluidizarea fluxurilor financiare.



Trezoreria este cel mai important operator de incasari si plati din Romania.



Printre avantajele sistemului de plati electronice se numara reducerea perioadei de timp dintre momentul in care este ordonata plata si cel in care fondurile devin disponibile in contul beneficiarului, eliminarea suportului de hartie si simplificarea circuitelor instrumentelor de plati, precum si imbunatatirea managementului lichiditatilor si a riscurilor de lichiditate la nivelul Trezoreriei.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO