Bănci și Asigurări

Francezii aduc 16 milioane de euro la BT Asigurari

23.01.2008, 15:06 21

Grupul francez Groupama, noul proprietar al BT Asigurari, una din primele zece companii de pe piata, a majorat capitalul social al societatii cu circa 16,2 milioane de euro (60 de milioane de lei), potrivit unei decizii publicate in Monitorul Oficial. In urma acestei operatiuni, capitalul social al companiei a ajuns la 35 de milioane de euro (127,5 milioane de lei).
Groupama, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din regiune, a preluat BT Asigurari la sfarsitul anului trecut, 90% din actiuni fiind cumparate de la Banca Transilvania cu 90 de milioane de euro, iar 10% - de la actionarii minoritari, cu 10 milioane de euro. In total, francezii au platit 100 de milioane de euro pentru a intra pe piata romaneasca, acesta fiind cel mai mare pret raportat la venituri din istoria pietei asigurarilor.
Odata cu majorarea capitalului social, Groupama a decis schimbarea membrilor Consiliului de Administratie al BT Asigurari. Constantin Jeican, Robert Rekkers (directorul general al Bancii Transilvania) si Horia Ciorcila (presedintele CA al Bancii Transilvania) vor fi inlocuiti de Jean-Fran?ois Lemoux, Charles de la Girouli?re si Szabolcs Nagy, dupa primirea avizelor necesare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Noul presedinte al CA va fi Lemoux, inlocuindu-l astfel pe Jeican, care este membru si in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania inca de la infiintare, din 1994. Din tranzactia dintre Banca Transilvania si Groupama, Jeican a castigat 465.000 de euro, in conditiile in care a fost mandatat de Banca Transilvania sa se ocupe de finalizarea cu succes ca pret si ca termen a vanzarii BT Asigurari. Dupa schimbarea din functia de presedinte al CA, el va ramane in continuare director general al companiei de asigurari.
BT Asigurari nu a publicat rezultatele pentru 2007 si nici cele pentru primele noua luni. In primul semestru al anului trecut, compania a subscris prime brute de 132,3 milioane de lei (aproape 40 de milioane de euro), in crestere cu 44% fata de primele sase luni ale anului trecut. In aceeasi perioada, daunele platite de asigurator s-au dublat, ajungand la 76,6 milioane de lei (23 de milioane de euro).
Compania estima in 2007 ca va incheia anul cu afaceri de circa 88 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO