Bănci și Asigurări

Francezii de la Coface: Vom cumpara creante de la banci

28.06.2007, 19:12 44

Francezii de la Coface, prezenti de piata locala printr-o companie de management al riscului si una de asigurari, vor deschide peste doi ani si o companie de factoring, potrivit directorului general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
"Vom face un studiu de fezabilitate pe piata de factoring, iar apoi vom implementa compania. Planurile nu sunt inca definitivate", afirma Ionescu. Grupul francez este prezent, indirect, in actionariatul societatii Compania de Factoring, controlata de Banca Transilvania si Intermarket Group, la care grupul Coface detine un pachet minoritar.
Pana in 2009, Coface isi va concentra eforturile pe dezvoltarea afacerilor companiei de asigurari, specializata pe asigurari de credite comerciale, care si-a bugetat pentru acest an prime brute subscrise de circa un milion de euro.
Compania are deja sase clienti si este in discutii pentru semnarea celui de-al saptelea contract.
In 2008, societatea se asteapta la venituri de 2-2,5 milioane de euro, iar pentru 2009 Coface si-a propus sa devina lider pe piata asigurarilor de credite comerciale, cu o cota de 50% si polite incheiate in valoare de 3,5-4 milioane de euro.
In ceea ce priveste compania de management al riscului, care se ocupa si de recuperarea creantelor, directorul Coface spune ca o afacere profitabila in urmatorii ani va fi cumpararea de creante de la banci. "Este vorba despre portofolii neperformante si cred ca acesta este viitorul. Anul viitor, am putea auzi de primele tranzactii importante din acest domeniu", afirma Cristian Ionescu.
Pana atunci, compania va vinde bancilor informatii din baza sa de date despre societatile de pe piata romaneasca, primul contract in acest sens fiind deja in derulare. Baza de date a Coface cuprinde informatii despre 1,3 milioane de companii care activeaza in Romania.
"Sunt foarte multe banci care vor avea nevoie de informatii despre clienti dupa introducerea Basel II (care va avea loc la inceputul lui 2008 - n. red.), pe care le pot afla din baza noastra de date", spune seful Coface.
Sistemul va functiona pe baza de abonament. Ionescu a precizat ca pretul acestuia va depinde de numarul de rapoarte despre companii sau persoane fizice cerute de banca. Un raport al Coface costa cel mult 50 de euro. In cazul in care un client solicita un abonament pe baza caruia sa primeasca 30 de rapoarte anual, pretul pe raport scade la 30 de euro, iar pentru 1.000 de rapoarte tariful se reduce la 20 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO