Bănci și Asigurări

Francezii de la Groupama au adus 25 mil. euro la capitalul Asiban

Francezii de la Groupama au adus 25 mil. euro la capitalul Asiban

Asiguratorul nu a publicat inca valoarea afacerilor din primele trei trimestre si profitul sau pierderea inregistrata pana in prezent. Anul trecut Asiban a avut o pierdere de 3,5 milioane de euro, dupa ce timp de multi ani a mers pe profit.

23.11.2008, 17:25 22

Grupul francez Groupama a realizat o injectie de capital de 25,4 milioane de euro la compania de asigurari Asiban, pe care a preluat-o in aceasta primavara, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Asiban este al patrulea jucator de pe piata locala, cu afaceri estimate la 195 de milioane de euro pentru anul acesta. Compania se afla acum in proces de fuziune cu BT Asigurari si OTP Garancia, alti doi asiguratori controlati de grupul francez, preluati recent, proces care va fi finalizat peste un an.
Denis Rousset, seful operatiunilor Groupama pe piata locala, a anuntat recent ca injectiile de capital in companiile achizitionate pe piata romaneasca se vor apropia de 150 de milioane de euro in 2008. Banii sunt necesari atat pentru acoperirea costurilor fuziunii, cat si pentru a pierderilor de anul trecut.
Investitia totala a francezilor in cei trei asiguratori se ridica astfel la 600 de milioane de euro, in conditiile in care pentru achizitii grupul a platit peste 450 de milioane de euro.
Urmatorul an este ultimul in care pe piata vor exista brandurile Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, deoarece compania formata in urma fuziunii va functiona sub brandul Groupama Asigurari.
Ultima majorare de capital la Asiban a fost realizata in urma cu un an, valoarea acesteia fiind de circa 29 mil. euro. Pe atunci, cei patru actionari ai asiguratorului - BCR, BRD-SocGen, Banca Transilvania si CEC - se pregateau de vanzare. Tranzactia prin care asiguratorul a fost vandut grupului francez, in valoare de 350 de milioane de euro, este cea mai mare care a avut loc pana acum in piata asigurarilor. Asiban a incheiat primul semestru cu afaceri de peste 303,1 milioane de lei (82,6 milioane de euro) si o cota de piata de 6,85%. Pe piata asigurarilor generale compania ocupa locul sapte, cu o cota de 6,83%, iar pe segmentul de viata ocupa pozitia a patra, cu 6,95%.
Asiguratorul nu a publicat inca valoarea afacerilor din primele trei trimestre si profitul sau pierderea inregistrata pana in prezent. Anul trecut, Asiban a avut o pierdere de 3,5 milioane de euro, dupa ce timp de multi ani a mers pe profit.
O alta companie care si-a majorat recent capitalul social, potrivit datelor ONRC, este Certasig. Actionarul majoritar, fondul de investitii elvetian Royalton Partners, a adus peste 3,6 milioane de euro in luna septembrie pentru a sustine afacerile asiguratorului.
In schimb, majorarea de capital anuntata recent de Ardaf, in valoare de circa 13 milioane de euro, a fost blocata de actionarii minoritari, potrivit unui anunt al asiguratorului publicat pe site-ul Bursei.
Majorarea de capital a fost suspendata in conditiile in care minoritarii Clairmont Holdings si Leo Overseas au dat in judecata asiguratorul, care este citat astazi in calitate de parat intr-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia IV Comerciala.
Cele doua fonduri de investitii, inregistrate in Cipru, sunt controlate de Firebird, fond care are plasamente de circa 50 de milioane de euro pe piata de capital romaneasca. Minoritarii sustin ca prin majorarea de capital, care se va realiza la un pret al actiunilor peste cel din piata, actionarul majoritar al Ardaf, holdingul Generali PPF, ar incerca diluarea participatiilor lor. De asemenea, fondurile sustin ca Generali PPF este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare obligatorie.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO