Bănci și Asigurări

Fuziunea Grawe-Sara Merkur, amanata pentru sfarsitul anului

27.09.2005, 18:53 31

Fuziunea Grawe-Sara Merkur se va realiza pana la sfarsitul anului, si nu pana la inceputul lunii octombrie, termenul prevazut initial.

"Nu am reusit sa ne incadram in acest termen. Sunt multe de preluat: agentiile, sediul. Mai avem multe de facut", a declarat Adina Mandoiu, coordonator PR la Grawe Romania Asigurare.

"Au fost preluate deja portofoliul Sara Merkur si forta de vanzare", a mai spus Adina Mandoiu. Acest portofoliu este alcatuit din circa 60.000 de contracte, dintre care 55.000 sunt polite de asigurari mixte de viata cu capitalizare, iar restul sunt polite de asigurare de accidente.

Transferul portofoliului de polite presupune preluarea tuturor contractelor incheiate de Sara Merkur de catre Grawe Romania, fara nici un fel de modificare a termenilor contractuali. In ceea ce priveste costurile fuziunii, acestea nu au fost dezvaluite.

Grawe a achizitionat Sara Merkur, companie cu capital austriac, la inceputul acestui an, intr-o tranzactie a carei valoare nu a fost facuta publica. Ambele societati erau concentrate pe categoria de asigurari de viata, cu toate ca, in prezent, Grawe are in vedere si extinderea pe segmentul asigurarilor generale.

Incepand cu luna noiembrie, Grawe va lansa pe piata o serie de produse noi, printre care o polita de asigurare de accidente de grup si una de asigurare de sanatate. Compania va organiza o conferinta de presa la inceputul lunii octombrie, in cadrul careia va oferi mai multe detalii despre fuziunea cu Sara Merkur si strategia viitoare.

Grawe Asigurari, detinuta in proportie de 99,75% de compania austriaca Grazer Wechselseitige Versicherung AG, are un capital social de 25 mil. lei (7 mil. euro). Compania a inregistrat in primul semestru al acestui an o crestere a primelor brute subscrise de peste 67% in euro, comparativ cu primele sase luni ale anului trecut, pana la 3,6 milioane de euro (13,17 milioane de lei). Primele incasate de companie in aceeasi perioada s-au ridicat la aproape 3 mil. euro (10,76 milioane de lei), iar daunele au fost de aproximativ 32.470 euro (119.000 lei). Potrivit companiei, cresterea din primul semestru s-a datorat colaborarii cu brokerii de asigurare parteneri, precum si activitatii consilierilor de asigurare ai companiei.

Asiguratorul a raportat un profit net de circa 660.000 de euro (2,416 mil. euro) pe primele sase luni.

La finele primului semestru, Grawe a calculat un coeficient de lichiditate de 8,588.

Asiguratorul a incheiat anul 2004 pe pozitia a noua in topul companiilor de asigurari de viata din Romania, cu un volum de prime brute subscrise de 4,9 mil. euro si o cota de piata de 2,7%. Achizitia Sara Merkur a fost motivata, in primul rand, de reteaua de vanzari care lipsea companiei Grawe, avand in vedere ca aceasta a ales sa se dezvolte pana acum numai prin intermediul brokerilor de asigurare. angela.placinta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO