Bănci și Asigurări

Garanta si-a dublat profitul in primul semestru

24.08.2007, 17:21 18

Garanta Asigurari, companie membra a grupului elen National Bank of Greece, a incheiat primul semestru cu un profit brut de aproape 6,9 milioane de lei (circa 2 milioane de euro), in crestere cu 131% fata de primele sase luni din 2006.
In aceesi perioada, primele brute subscrise de companie au scazut cu 8%, la 42 de milioane de lei (12,7 milioane de euro). Vanzarile de asigurari de viata s-au dublat in prima jumatate a anului, ajungand la 4,6 milioane de lei (1,4 milioane de euro), in timp ce subscrierile din asigurari generale s-au redus cu 14%, la 37,5 milioane de lei (11,3 milioane de euro).
"Cresterea inregistrata la asigurarile de viata s-a datorat diversificarii portofoliului de clienti si inlocuirii in oferta noastra a unor produse de asigurari de accidente cu asigurari de viata", au explicat reprezentantii Garanta.
Ei au precizat ca reducerea primelor brute subscrise din asigurari generale a fost cauzata de schimbarea modalitatii de plata a primelor in cazul contractelor multianuale. Astfel, primele nu mai sunt platite anticipat pentru toata perioada de derulare a contractului, ci in rate.
Cea mai mare parte a businessului Garanta vine din asigurari de credite si garantii, care au o pondere de aproape 51% in portofoliul companiei.
Aceste asigurari sunt cumparate de banci pentru a acoperi riscul de neplata al clientilor. Politele sunt vandute unor banci ca Banca Romaneasca, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank si Romexterra. Banca Romaneasca face parte din grupul National Bank of Greece, care detine Garanta Asigurari.
In prima jumatate a acestui an, ponderea asigurarilor Casco in afacerile companiei s-a triplat, depasind 19%. In aceeasi perioada, contractele de asigurare a bunurilor au adus circa 18% din primele brute subscrise totale, iar cele de asigurari de viata - circa 11%.
Garanta a finalizat recent fuziunea cu NBG Insurance (fosta Alpha Insurance), companie cumparata de grupul NBG la sfarsitul anului 2005.
"Fuziunea va avea un impact pozitiv asupra companiei prin insumarea portofoliilor de asigurare si un management mai eficient al activelor", au declarat oficialii Garanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO