Bănci și Asigurări

Generali: In iarna am putea sa vedem o scadere a vanzarilor noi de asigurari de viata

Generali: In iarna am putea sa vedem o scadere a vanzarilor noi de asigurari de viata

Ovidiu Racovean, sef serviciu asigurari de viata la Generali: Au fost clienti care ne-au contactat sa ne intrebe ce se intampla cu investitia lor din asigurarea unit-linked si, in primul rand, ne-am uitat la orizontul de timp pe care si l-au ales. La o investitie pe 25 de ani, de exemplu, este complet gresit sa intri in panica si sa reziliezi polita, iar acesta a fost primul lucru pe care l-am explicat clientilor.

15.10.2008, 20:40 31

Numarul romanilor care isi cumpara polite de asigurare de viata ar putea sa scada peste cateva luni, din cauza scumpirii creditelor, a utilitatilor sau a produselor alimentare, ceea ce le va lasa mai putini bani pentru economisire.

"Cresterea cursului valutar, a dobanzilor si scumpirea utilitatilor le vor subtia bugetul si atunci vor taia de unde pot, adica de la economisire. Daca efectele se vor manifesta asa cum ne imaginam noi, am putea sa vedem o scadere a vanzarilor noi de asigurari de viata in decembrie-ianuarie", afirma Ovidiu Racoveanu, sef serviciu asigurari de viata in cadrul Generali, una din primele zece companii din piata asigurarilor.
El considera ca va creste in continuare consumul prin credite, pentru ca statul nu incurajeaza economisirea prin facilitati fiscale. "Este necesar un lobby serios pentru deductibilitatea asigurarilor de viata in 2010, deoarece pentru anul viitor lucrurile sunt deja stabilite si nu mai pot fi schimbate", spune Racoveanu.
Primele platite pentru asigurarile de viata nu sunt in prezent deductibile fiscal. Singura forma de economisire incurajata acum de stat este pensia facultativa, unde pragul de deductibilitate este de 200 de euro pentru angajat si tot atat pentru angajatorul care contribuie in numele angajatului, iar din 2009 nivelul se va dubla.
"Pentru anul acesta estimam o crestere cu 25% a pietei asigurarilor de viata, iar in 2009 asteptam o scadere a ritmului la 18-20%, daca vor actiona scumpirile", afirma seful departamentului de asigurari de viata al Generali. Anul trecut, primele brute subscrise de asiguratori din polite de viata au urcat cu 27%, pana la 1,44 de miliarde de lei (434 de milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
In ceea ce priveste actuala criza financiara si scaderea burselor, Racoveanu spune ca aceasta a afectat mai mult asigurarile unit-linked. La aceste polite s-a schimbat structura activelor in sensul mutarii banilor din fonduri cu risc ridicat, care investesc in actiuni, catre fonduri cu risc redus sau mediu, care investesc in depozite, obligatiuni sau titluri de stat. Asigurarile unit-linked sunt polite de viata legate de fonduri de investitii, care plaseaza cea mai mare parte din prima platita de asigurat in aceste fonduri, iar riscul investitiilor este asumat de client.
"Asigurarile unit-linked cu fonduri riscante, cele cu investitii de 60-70% in actiuni listate, nu mai sunt la moda in perioada crizei. Daca la mijlocul anului 15% din activele Generali pe unit-linked erau pe fondul Confident, cu risc mediu, iar 40% pe fondul Activ, cu risc ridicat, acum proportiile s-au inversat", afirma Racoveanu.
Clientii companiei isi pot muta de doua ori pe an gratuit banii dintr-un fond de investitii in altul, dar unii dintre ei au reactionat tardiv la schimbarile pietei, spune el.
In primele noua luni din acest an, romanii cu asigurari unit-linked au pierdut pana la 45% din cauza turbulentelor de pe pietele financiare, cele mai mari scaderi fiind inregistrate la fondurile pe actiuni. Acestea pot inregistra insa si cele mai mari cresteri de pe piata in perioadele in care bursele merg pe plus.
"Este o piata in miscare si probabil ca ceea ce se intampla inainte in 5-6 ani, acum se intampla in 5-6 luni. Conteaza insa rezultatul pe termen lung, pentru ca noi investim pe 10, 20 sau 30 de ani, acesta este orizontul pe care si-l alege clientul la inceputul contractului. Au fost clienti care ne-au contactat sa ne intrebe ce se intampla cu investitia lor si, in primul rand, ne-am uitat la orizontul de timp pe care si l-au ales. La o investitie pe 25 de ani, de exemplu, este complet gresit sa intri in panica si sa reziliezi polita, iar acesta a fost primul lucru pe care l-am explicat clientilor. Au fost si cativa clienti, foarte putini, care si-au reziliat politele", spune Racoveanu.
Este acum un moment bun sa cumperi o polita unit-linked, cand preturile sunt jos? "E un moment bun, dar trebuie sa stii ce cumperi. Noi le recomandam clientilor sa investeasca numai dupa ce au facut un profil de risc cu consultantii nostri. Sunt oameni care au foarte multi bani pe bursa, stiu ca va reveni si nu isi retrag banii. Dar sunt la fel de multi care isi scot banii la orice variatie", explica seful departamentului de asigurari de viata al Generali.
In ceea ce priveste investitiile in depozite bancare, negarantate de stat in cazul companiilor de asigurari si al fondurilor de pensii, Racoveanu spune ca singurul mod de acoperire a riscului pierderii banilor in cazul caderii unei banci este plasarea lor la cat mai multe institutii.
"Managementul riscului se face prin distributia foarte larga a depozitelor intre banci comerciale. Fata de americani, politica europeana a fost mult mai precauta si mai realista si perspectiva este ca nu vom asista la vreun faliment bancar, cum a fost cel al Lehman Brothers."
In prezent, numarul de persoane cu asigurari unit-linked este estimat de jucatorii din piata la 300.000-500.000, in conditiile in care nu exista date oficiale cu privire la acestea. Generali are 20.000 de clienti si active de circa 8,5 milioane de lei (2,3 milioane de euro) pe segmentul unit-linked. Pe tot segmentul asigurarilor de viata, compania se asteapta sa isi majoreze anul acesta vanzarile cu 50%, la 90 de milioane de lei (circa 25 de milioane de euro).

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO