Bănci și Asigurări

Generali se luptă să-şi reducă pierderile de cinci ori, la 3,7 mil. €

Autor: Ciprian Botea

29.03.2012, 00:04 287

Generali, un jucător de top zece din piaţa asigurărilor, şi-a bugetat pentru anul acesta o pierdere netă de 16 milioane de lei (circa 3,7 mil. euro), de cinci ori mai mică faţă de pierderea record de 83 milioane de lei raportată pe 2011, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli care va fi supus dezbaterii în AGA de pe 12 aprilie.

Asigurătorul a avut anul trecut o pierdere record pe fondul cheltuielilor rezultate din fuziunea cu Ardaf, dar şi daunelor mari plătite pe poliţe de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA), dar acţionarii nu vor veni cu capital suplimentar, banii urmând să fie recuperaţi din profiturile viitoare.

"Se supune dezbaterii şi aprobării adunării generale a acţionarilor reportarea pierderii anului 2011 în scopul acoperirii acesteia din profiturile anilor viitori", scrie într-o notă de fundamentare transmisă acţionarilor. Legea permite unei companii să reporteze pierderile pe o perioadă de cinci ani, după care acestea trebuie stinse prin diminuarea capitalului.

Generali se bazează pentru reducerea pierderilor pe o creştere cu 13% a primelor subscrise, până la aproape 577 milioane de lei, după ce anul trecut afacerile s-au restrâns cu 22% pe fondul vânzărilor slabe de poliţe auto. Creşteri s-au înregistrat pe poliţe de viaţă şi asigurări de imobile, dar acestea nu au reuşit să acopere pierderea din asigurări auto.

Compania vrea anul acesta venituri mai mari cu 4,3% din asigurări de viaţă, până la 97 milioane de lei, precum şi o creştere cu 15% a subscrierilor din asigurări generale. Asigurările generale reprezintă mai mult de 80% din businessul Generali, iar creşterea bugetată pentru anul acesta este una ambiţioasă având în vedere că acest segment de piaţă a scăzut în ultimii doi ani.

Pierderea bugetată se datorează exclusiv rezultatului negativ aşteptat pe partea de asigurări generale pentru că din asigurări de viaţă Generali estimează să obţină un profit de 2 milioane de lei.

Compania vrea să-şi schimbe strategia de vânzări anul acesta şi se va concentra pe asigurările de viaţă tradiţionale, asigurări auto facultative (Casco) pentru flote de dimensiuni mici şi asigurări de locuinţe, sectoare cu o daunalitate mai scăzută. Astfel, asigurătorul estimează că va plăti în 2012 daune cu o valoare cumulată de aproape 320 milioane de lei pe asigurări generale, în scădere cu circa 80 milioane de lei faţă de anul trecut.

Italienii de la Generali, care operează în Europa Centrală şi de Est în parteneriat cu fondul de investiţii ceh PPF, au decis anul trecut să-şi consolideze afacerile locale printr-o fuziune între companiile Generali Asigurări şi Ardaf. Generali era una din puţinele companii de asigurări locale care au raportat profit în mod constant în trecut, în timp ce Ardaf a avut pierderi de zeci de milioane de euro în ultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO