Bănci și Asigurări

Georgescu, BNR: CAR-urile sunt o solutie de finantare in contextul crizei

19.11.2008, 20:08 149

Populatia mai are o solutie in contextul inaspririi conditiilor de creditare: Casele de Ajutor Reciproc (CAR), institutii financiare nebancare care atrag economii de la populatie si dau credite mai usor ca bancile in aceasta perioada, a spus prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"Casele de Ajutor Reciproc ocupa un loc special pentru o larga categorie de cetateni, iar rolul lor este cu atat mai important acum, cand s-au inasprit conditiile de creditare", a afirmat Georgescu in cadrul Congresului european al Uniunilor de Credit.
CAR-urile sunt organizatii non-guvernamentale (ONG) si din 2006 sunt recunoscute ca institutii financiare nebancare (IFN) in registrul de evidenta al BNR, adica cele pentru care nu sunt impuse norme de prudentialitate si care au doar rol social. Toate IFN-urile, inclusiv societatile de leasing, de credit ipotecar, de consum sau casele de amanet, sunt inscrise la BNR in registrul special, general si de evidenta.
"Importanta IFN-urilor a crescut in ultimii ani. Ponderea activelor in Produsul Intern Brut a fost de 6,5% la finele anului 2007, fata de ponderea din 2003, de 2,2%. Activele IFN-urilor reprezinta 10% din totalul activelor institutiilor de credit, fata de 7% in 2003. Totodata, creditul acordat de IFN-uri a crescut cu 45% in primul semestru din acest an, reprezentand 16% din totalul creditelor acordate, comparativ cu 13% in decembrie 2007", a spus Georgescu.
CAR-urile, in numar de 2.990 la 15 noiembrie, au active de "probabil jumatate de miliard de euro", a estimat oficialul BNR. "Noi nu detinem date privind activele, pasivele, categoriile de clienti sau durata creditarii. CAR-urile reprezinta un segment distinct, cu un important rol social de ajutorare a membrilor, si nu au ca obiectiv sa concureze cu bancile", a spus Georgescu. Chiar daca in alte tari precum Lituania, Franta Irlanda aceste institutii de credit sunt supuse unui regim prudential, cu limitari in privinta creditelor acordate, BNR a decis sa pastreze rolul social pe care il au CAR-urile, lasand la libera alegere inscrierea membrilor, a mai spus Georgescu.
Angajatii se pot inscrie la CAR prin depunerea unei sume lunare de minimum 10 lei, urmand ca dupa 12 luni sa beneficieze de un credit de trei ori mai mare decat cotizatiile depuse.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO