Bănci și Asigurări

Grecia trimite leul în colţ, iar cursul leului sare cu 1%

Autor: Alexandru Matei

21.06.2011, 00:02 339

Decizia miniştrilor europeni de finanţe de a amâna eliberareaunei tranşe de 12 mld. euro Greciei a generat valuri pe burse şi pepieţele financiare.

Şi leul a avut o zi agitată, fiind cotat ieri la un curs de4,2635 lei/euro, maximul ultimelor patru luni şi jumătate. Franculelveţian a atins un nou maxim istoric de 3,5396 lei. Burseleeuropene au scăzut puternic la începutul şedinţei de tranzacţionarede ieri, pentru ca ulterior să recupereze mare parte din pierderi,indicele FTSE al Bursei de la Londra pierzând 0,40% din valoarespre finalul zilei.

Deşi la finalul săptămânii trecute anunţau că Grecia nu va aveaprobleme în a primi în iulie 12 miliarde de euro, miniştrii definanţe din zona euro au decis ca banii să vină doar după ceexecutivul de la Atena va adopta măsurile de austeritatesuplimentare cerute de UE şi FMI.

Impactul negativ al acestei decizii a fost estompat însă dedeterminarea politicienilor de a acorda un al doilea ajutorfinanciar Greciei, ce se va ridica la circa 110 mld. euro, la felca şi cel primit anul trecut, dar care va implica şi deţinătorii deobligaţiuni din mediul privat.

Leul a fost cea mai afectată monedă din Europa de Est din cauzăcă grecii au o prezenţă importantă în sectorul bancar românesc,unde deţin aproximativ 17% din active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO