Bănci și Asigurări

Grecii de la Eurobank cred că BNR va scădea dobânda în următoarele trei luni

Autor: Ciprian Botea

16.07.2012, 00:00 231

Analiştii grupului elen EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, estimează că BNR va relua ciclul de relaxare a politicii monetare în următoarele trei luni şi va opera o reducere de un sfert de punct procentual a dobânzii-cheie la lei, până la 5% pe an.

Ei se aşteaptă însă ca ulterior dobânda să fie menţinută la nivelul de 5% pe an cel puţin până la jumătatea anului viitor. Aceasta este una dintre cele mai optimiste prognoze ale analiştilor, în condiţiile în care majoritatea estimărilor indică o reluare a ciclului de relaxare a dobânzii de politică monetară abia anul viitor. BNR a oprit ciclul de relaxare a politicii monetare în luna mai pe fondul tensiunilor din zona euro şi al crizei politice interne.

Dobânda-cheie la lei fusese redusă cu un punct procentual timp de patru şedinţe consecutive din noiembrie 2011 până în martie 2012. Banca centrală a rămas în expectativă şi la şedinţa din luna iunie, când rata dobânzii de politică monetară a fost menţinută la 5,25% pe an.

"Scăderea presiunilor inflaţioniste crease spaţiul necesar pentru ca BNR să continue ciclul de relaxare a politicii monetare. Totuşi, banca centrală a arătat că se focalizează mai mult pe stabilitatea sistemului financiar în contextul creşterii instabilităţii politice şi al ieşirilor de capital şi a decis să suspende ciclul de relaxare a politicii monetare pentru a sprijini leul", se arată într-un raport al grupului elen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO