Bănci și Asigurări

Grecii de la Marfin au facut 5,4 mil. euro profit anul trecut

11.03.2009, 16:11 97

Grecii de la Marfin Bank (fosta Egnatia) au obtinut anul trecut un profit brut de 5,4 milioane de euro. In 2007, banca anuntase un profit net de 4,3 milioane de euro.

Portofoliul de credite al bancii a urcat la 389 de milioane de euro in decembrie, fata de circa 307 milioane de euro la sfarsitul lui 2007.
"Anul acesta va fi unul de consolidare a rezultatelor. Vom aplica o strategie in functie de evolutia pietei. Daca vom vedea o dezvoltare, ne vom adapta", spune Cornel Stanescu, director general adjunct al Marfin Bank. 
Planul de dezvolare prezentat la inceputul anului trecut de presedintele bancii, Stylianos Sofianos, era mult mai agresiv, prevazand dublari atat ale bilantului, cat si ale castigurilor pentru 2008. Deocamdata pe piata se resimte o lipsa de cerere, mai spune Stanescu. Totodata, pe partea de retail clientilor le este mai dificil sa se califice pentru contractarea unui credit. "Noi eram in mod traditional prudenti in acordarea de finantari, astfel ca nu am avut nevoie sa inasprim conditiile de creditare in ultima vreme. Avem in portofoliu doar credite cu garantii reale", afirma Stanescu.
Banca avea in decembrie depozite in valoare de 145 de milioane de euro, in scadere usoara fata de sfarsitul anului 2007. La acestea se adauga capitaluri proprii de 43 de milioane de euro, restul finantarilor fiind asigurate de grup. "Tot necesarul de lichiditate este asigurat de grup, dar ne putem finanta si local. Toate liniile de credit scadente anul acesta vor fi reinnoite", mai spune Stanescu.
Banca are o retea de 27 de unitati, iar in perioada urmatoare inca una va deveni operationala. La sfarsitul lui 2007 banca opera 19 unitati. Agentia internationala de rating Fitch Ratings a majorat recent calificativul pentru datoria pe termen lung al Marfin Egnatia Bank (care controleaza Marfin Bank Romania) la "BBB+", cu o treapta peste nivelul precedent. Astfel, ratingul bancii a fost adus la acelasi nivel cu cel al grupului Marfin Popular Bank, din care face parte. Marfin Egnatia este unul dintre putinele grupuri financiare elene importante care nu au participat in programul de sprijin oferit de guvern, considerand ca are o situatie suficient de confortabila a lichiditatii si indicatorilor de stabilitate.
Pe plan local, grupul mai detine o companie de leasing, dupa ce anul trecut s-a retras de pe piata administrarii de fonduri de pensii obligatorii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO