Bănci și Asigurări

Groupama a intrat pe minus anul trecut, cu o pierdere de 23 mil. €

Groupama a intrat pe minus anul trecut, cu o pierdere de...

Autor: Anelis Baciu

21.05.2013, 21:43 792

Groupama, subsidiara locală a grupului francez cu acelaşi nume, a raportat anul trecut o pierdere netă de 23 mil. euro, faţă de un profit de un milion de euro în 2011, potrivit unui raport publicat de grup la Paris. Francezii avuseseră în 2011 primul profit net de la intrarea pe piaţa românească.

Pierderea de anul trecut este explicată de francezi prin înregistrarea în bilanţul companiei a unui provizion special de 10 mil. euro legat de portofoliul de asigurări de credite şi de daunele mari pe asigurări auto.

„Scăderea afacerilor din plan local a fost determinată de contextul economic dificil care a erodat profitabilitatea, mai ales în contextul creşterii accelerate a despăgubirior pe segmentul RCA. Asigurările auto obligatorii afectează în mod negativ competitivitatea pieţei româneşti de asigurări, iar legislaţia care favorizează victimele cauzează pierderi asigură­torilor“, scrie în raportul grupului francez.

Contactaţi de ZF pentru comentarii pe marginea rezultatelor de anul trecut, reprezentanţii Groupama Asigurări nu au oferit un răspuns până la închiderea ediţiei.

Groupama a intrat pe piaţa românească în 2007, după ce a achiziţionat pentru suma de 100 mil. euro divizia de asigurări a Băncii Transilvania. Un an mai târziu grupul a cumpărat şi Asiban, iar cele două entităţi achiziţionate au fuzionat în 2009 sub brandul Groupama.

Deşi asigurătorul a raportat pierdere anul trecut, primele brute susbcrise au urcat cu 12% faţă de 2011 şi s-au situat la 181 mil. euro, pe fondul impactului pozitiv pe care l-au avut în­casările din prime pe segmentul asigurărilor generale. Ast­fel, vânzările de poliţe non-life au fost de 170 mil. euro, cu aproximativ 15% mai mult decât în 2011, în timp ce subscrierile aferente asigurărilor de sănătate şi viaţă au coborât cu 18%, până la 11 mil. euro.

Francezii au consemnat o rată combinată netă (raportul dintre veniturile din prime şi cheltuielile cu daunele plus cele operaţionale) pe asigurările generale de 117%, în creştere cu 15 puncte procentuale faţă de anul anterior.

Fondul comercial, indicator important care arată valoarea contabilă a potenţialului de business conform planului de afaceri, a înregistrat de asemenea o diminuare de circa 26%, în contextul în care compania a vândut mai multe active. Asigu­rătorul şi-a redus fondul comercial cu 245 mil. euro în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO