Bănci și Asigurări

Groupama a pierdut 24 mil. euro in Romania

17.05.2009, 15:58 20

Francezii de la Groupama, cei mai mari investitori din piata romaneasca a asigurarilor, care au cumparat in 2007 si 2008 companiile BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia cu aproape o jumatate de miliard de euro, au inregistrat anul trecut o pierdere de 23,7 milioane de euro din operatiunile locale, potrivit unui raport publicat recent de grup.

Primele brute subscrise de companiile Groupama anul trecut au fost de 157 mil. euro, in crestere cu 14%, arata raportul. Atat pierderea, cat si primele brute subscrise includ rezultatul pe intreg anul trecut al BT Asigurari, pe cinci luni al Asiban si pe trei luni al OTP Garancia, in functie de momentul finalizarii achizitiei. In 2007, cele trei companii ale francezilor au avut afaceri cumulate de 255 mil. euro si o pierdere totala de peste 39 mil. euro.
"Asigurarile property (145 mil. euro) au inregistrat o crestere de 17,5%. Toate ramurile inregistreaza cresteri continue. Asigurarile auto si de raspundere fata de terti, care au avut cresteri de 5,7%, respectiv de 15,6%, au profitat de dezvoltarea fireasca a pietei si de majorarea primei medii. Veniturile din prime de asigurari de viata si sanatate au fost de 12 mil. euro", se precizeaza in raportul Groupama pe 2008.
Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia urmeaza sa fuzioneze pana la sfarsitul anului, costul acestui proces fiind de circa 20 de milioane de euro. Aceasta este cea mai mare fuziune care a avut loc pana acum pe piata asigurarilor.
In prezent, Groupama asteapta aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru a transfera portofoliul Asiban la BT Asigurari, cele doua companii urmand sa formeze pana in septembrie o noua entitate, Groupama Asigurari, care va absorbi pana in 2010 si OTP Garancia.
In raportul Groupama se precizeaza ca suma platita pentru achizitia BT Asigurari a fost de 119 mil. euro, desi initial, la momentul tranzactiei, a fost declarata valoarea de 100 mil. euro. Pentru Asiban s-a platit aproape 353 mil. euro, iar pentru OTP Garancia suma s-a ridicat la 695 mil. euro, in conditiile in care tranzactia a avut loc la nivel regional, fiind preluate subsidiarele din Ungaria, Romania, Bulgaria si Slovacia.
Pentru achizitii in Romania francezii au platit in total peste 472 mil. euro.
Romania este a doua tara pentru Groupama dupa numarul de angajati, care depaseste 3.000, adica 14% din totalul la nivel de grup, pe primul loc fiind Franta, cu 11.000 de angajati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO