Bănci și Asigurări

Groupama: Am luat sute de masuri pentru a trece pe profit

Groupama: Am luat sute de masuri pentru a trece pe profit

Denis Rousset, directorul general al BT Asigurari si seful local al operatiunilor Groupama: Scaderea afacerilor a fost cauzata de asigurarile de risc financiar, care au scazut in acelasi ritm cu creditele acordate de banci. Toate celelalte activitati de asigurari generale au avut cresteri.

23.06.2009, 00:00 67

Grupul francez Groupama, cel mai mare investitor din piata locala a asigurarilor, care a platit aproape o jumatate de miliard de euro pentru a cumpara in 2007 si 2008 Asiban, BT Asigurari si OTP Garancia, a inregistrat in primele cinci luni o scadere de 12% a primelor brute subscrise de cei trei asiguratori, pana la 361,7 mil. lei (85,4 mil. euro).

BT Asigurari si Asiban sunt acum in proces de fuziune, care se va finaliza la sfarsitul lunii septembrie, atunci cand pe piata va aparea Groupama Asigurari, care va ocupa, cel mai probabil, locul trei in industria asigurarilor. Noua societate va absorbi pana la sfarsitul anului OTP Garancia, cel mai mic asigurator din cei trei.
Pe segmentul asigurarilor generale, care are cea mai mare pondere in afacerile Groupama, primele brute subscrise au coborat cu 8%, pana la 327,6 mil. lei (77,4 mil. euro), potrivit rezultatelor neauditate.
"Scaderea a fost cauzata de asigurarile de risc financiar, care au scazut in acelasi ritm cu creditele acordate de banci. Toate celelalte activitati de asigurari generale au avut cresteri", a declarat Denis Rousset, directorul general al BT Asigurari si seful local al operatiunilor Groupama, intr-un interviu acordat ZF.
Asigurarile de risc financiar sunt polite cumparate de banci sau alte institutii financiare prin care se acopera riscul de neplata al debitorilor.
 
Minus 36% pe asigurari de viata
Asigurarile de viata au avut prime brute subscrise de 34,1 mil. lei (8 mil. euro) la nivelul celor trei companii in perioada ianuarie-mai, in scadere cu 36% comparativ cu primele cinci luni ale anului trecut.
"Piata asigurarilor de viata nu este intr-o pozitie foarte buna, pentru ca o treime din ea sunt asigurari legate de credite, o treime sunt polite traditionale si o treime sunt asigurari unit-linked (legate de fonduri de investitii - n.r.). Din acestea, numai cele traditionale mai cresc acum, dar nu este suficient pentru a compensa scaderea celorlalte doua categorii", explica Rousset.
Totusi, el spune ca pentru acest an estimeaza o crestere usoara a afacerilor si o revenire a cotei de piata a grupului, dupa ce in primul trimestru aceasta a scazut la 9%, in conditiile in care anul trecut era de 11%.
"Am implementat sute de masuri pentru imbunatatirea rezultatelor tehnice, am anulat contracte cu rezultate foarte proaste pentru noi, in special pe asigurari corporate auto, si din aceasta cauza am pierdut o parte din venituri. Cred insa ca in cateva luni vom reusi sa inlocuim acesti clienti cu altii noi si in acest fel vom recupera cota de piata."
Printre masurile pentru trecerea pe profit a afacerilor se mai numara eficientizarea acti-vitatii personalului responsabil de vanzari, care acum nu mai are tinte referitoare numai la volumul vanzarilor, ci si la profitul politelor.
"Prefer sa vanda mai putin, dar mai profitabil. Ne-am imbunatatit deja serios rezultatul in 2009 si ne asteptam sa facem profit in 2010-2011."
In 2008, doua dintre companiile Groupama - Asiban si BT Asigurari - s-au numarat printre cei patru asiguratori care au concentrat 99% din pierderea neta a pietei asigurarilor, in valoare de 156 de milioane de euro, alaturi de Uniqa (fosta Unita) si Ardaf.
In prezent, Groupama evalueaza reteaua sa teritoriala pentru a decide ce unitati va inchide, ce unitati vor fi comasate si unde va deschide noi agentii si puncte de lucru.
 
O retea de 300 de agentii
"Tinem seama de potentialul economic al locatiilor in aceasta evaluare. Noua companie va avea o retea formata din 300 de unitati, fata de 500, cate aveau cele trei companii de asigurari impreuna. Diferenta sta in faptul ca am comasat unele agentii din acelasi oras, pe unele le-am inchis, dar am si deschis 40 de unitati noi."
Groupama are in prezent circa 2.800 de angajati, cu 100 mai putin decat la inceputul anului. Rousset afirma ca numarul angajatilor ar putea varia in urmatoarele luni, dar nu semnificativ.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO