Bănci și Asigurări

Groupama va cumpara OTP Garancia si ajunge la 4,3% din piata asigurarilor

Groupama va cumpara OTP Garancia si ajunge la 4,3% din piata asigurarilor

Francezii au ajuns, in doar cateva luni, sa castige prin achizitii circa 4,3% din piata locala a asigurarilor, estimata la 2,2 miliarde de euro anul trecut si cu ritmuri de crestere anuale de 20-30%

12.02.2008, 19:04 49

Grupul francez Groupama, care a cumparat la sfarsitul anului trecut BT Asigurari cu 100 de milioane de euro si este interesat de preluarea Asiban, a anuntat ieri achizitia diviziei de asigurari a maghiarilor de la OTP. Francezii au platit 617 milioane de euro pentru OTP Garancia, una dintre cele mai mari fime de asigurari din Ungaria si subsidiarele acesteia din Romania, Bulgaria si Slovacia, dar si pentru 8% din actiunile OTP Bank.
Pe piata locala grupul OTP este prezent printr-o companie de mici dimensiuni, OTP Garancia Asigurari (fosta Ceccar-Romas), cu afaceri de circa 4,6 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut. Valoarea companiei este estimata la cateva milioane de euro.
Francezii au ajuns astfel, in doar cateva luni, sa castige prin achizitii circa 4,3% din piata locala a asigurarilor, estimata la 2,2 miliarde de euro anul trecut si cu ritmuri de crestere anuale de 20-30%, fiind astfel una dintre cele mai atractive piete din regiune. Dupa preluarea BT Asigurari la sfarsitul lui 2007, francezii controlau 4% din piata, cota care a crescut cu 0,3 puncte dupa achizitia OTP Garancia si care s-ar putea majora cu inca 9 puncte daca Groupama va castiga licitatia pentru Asiban.
Dupa cele doua achizitii, grupul francez intra in competitie pe piata locala cu jucatori ca Ardaf, Generali sau Astra-Uniqa.
Odata cu aceasta tranzactie, OTP Bank si Groupama au incheiat un parteneriat de bancassurance pe termen lung, care va functiona pe cele noua piete in care desfasoara activitati grupul maghiar: Ungaria, Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia, Croatia, Serbia, Muntenegru si Slovacia.
"Prin intermediul acestui parteneriat regional cu OTP Bank , combinat cu achizitia societatilor OTP Garancia din patru tari, cu operatiunile pe care deja le desfasuram in Ungaria si cu recenta achizitie din Romania (a BT Asigurari - n.red.), Groupama are o baza pentru a deveni un jucator important in regiune. Aceasta tranzactie este o rampa de lansare pentru strategia noastra de crestere in regiune", a declarat Jean Azema, CEO al Groupama.
Groupama este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Franta, cu operatiuni in Europa si Asia si afaceri de 6,8 mld. euro.
OTP Bank este este cea mai mare banca din Ungaria, Bulgaria si Muntenegru, unde detine cote de piata de 20%, 13%, respectiv 37%. In septembrie anul trecut, grupul OTP Bank avea active totale de peste 32 de miliarde de euro (8.042 de miliarde de forinti).
Pe piata romaneasca, grupul ungar este prezent si cu societatile OTP Fond de Pensii (pensii private), OTP Leasing si OTP Fund Management (administrare de active). OTP Bank Romania este o institutie de credit de talie medie, cu active de 943 mil. euro in septembrie trecut, ocupand locul 16 in sistemul bancar.

Asiban asteapta sase oferte

Groupama este inscrisa si pe lista jucatorilor interesati de preluarea Asiban, una dintre cele mai mari companii de asigurari de pe piata locala, alaturi de AXA (Franta), Uniqa (Austria), Fondiaria (Italia), Generali (Italia) si Eureko (Olanda). Acestia au incheiat deja procesul de due-dilligence, potrivit unor surse apropiate tranzactiei, urmand sa depuna oferte angajante pe 6 martie. Pe lista initiala a companiilor interesate de preluarea asiguratorului erau prezente si Aegon (Olanda) si Munich Re (Germania), insa acestea s-au retras intre timp. Actionarii Asiban sunt BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania, fiecare cu o participatie de 25%. Consultantul bancilor in procesul de vanzare este banca europeana de investitii Rotschild, iar asistenta juridica este asigurata de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii. Asiban a incheiat primele noua luni ale anului trecut cu afaceri de 135 de milioane de euro, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO