Bănci și Asigurări

Hăncilă, Volksbank: Luăm în considerare un curs de maxim 4,8 lei/euro până la alegerile parlamentare

Hăncilă, Volksbank: Luăm în considerare un curs de maxim 4,8 lei/euro până la alegerile parlamentare

Autor: Ciprian Valentin Botea

23.07.2012, 19:42 982

Cursul maxim pe care îl luăm în considerare este de maxim 4,8 lei/euro până la alegerile parlamentare, dacă situaţia la nivel politic continuă să se deterioreze, însă după alegeri este posibil să vedem o uşoară corecţie a cursului şi apropierea evoluţiei acestuia de cursul de echilibru, adică cel justificat de fundamentele economice, afirmă Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Cursul a trecut astăzi pragul de 4,6 lei/euro la oficial, în timp ce pe piaţa interbancară maximul istoric s-a dus la 4,64 lei/euro. În ultimele trei săptămâni leul s-a depreciat cu 3,5% faţă de euro, iar de la începutul anului moneda naţională a pierdut 6,5% faţă de euro.

Hăncilă a arătat că Volksbank nu ia în considerare un curs de 5 lei/euro anul acesta, datorită mai multor factori: acordul preventiv al României cu FMI şi CE, precum şi faptul că autorităţile şi-au luat angajamentul ferm al respectării acestui acord, nivelul confortabil al datoriei externe şi al deficitului bugetar, precum şi rezerva valutară supradimensionată a Băncii Naţionale, care nu va permite ca evoluţia leului să atenteze la stabilitatea financiară.

"Pierderile înregistrate de moneda naţională din ultima perioadă se datorează unui cumul de factori: tensiunile interne la nivel politic care deteriorează şi aşteptările mediului de afaceri şi consumatorilor, deteriorarea situaţiei la nivelul Zonei Euro. Totuşi, nu trebuie să atribuim evoluţia leului strict acestor factori, deoarece leul s-a situat pe un trend constant de depreciere încă de la începutul anului, datorită unor factori fundamentali: stagnarea creşterii economice, deteriorarea balanţei de plăţi, ieşirile nete de capitaluri străine".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO