(auxiliar)

Hemoragia din depozitele constituite de străini la băncile locale s-a oprit

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

15.07.2014, 00:07 1100

Depozitele constituite de străini la băncile locale, majoritatea forme de sprijin din partea băncilor-mamă, însumau 6,54 mld. euro la sfârşitul lunii mai, cu  90 mil. euro peste nivelul minim înregistrat la sfârşitul anului trecut, arată datele BNR.

Stocul depozitelor marcase o scădere de 2 mld. euro în 2012 şi 2013, scăderea venind pe fondul unui proces mai amplu de dezintermediere financiară. Depozitele străinilor ajunseseră la un vârf de 8,6 mld. euro în vara lui 2011.

Analiştii cred că creşterea uşoară a stocului depozitelor nerezidenţilor în 2014 ar putea fi temporară, astfel că vor continua să iasă bani din sistemul bancar, mai ales că băncile au reuşit să-şi diversifice sursele de finanţare în ultima perioadă, prin atragerea unui volum mai mare de depozite de la clienţii locali.

„Încă de la începutul anului sistemul bancar a înregistrat un stoc ridicat al depozitelor populaţiei, ceea ce a asigurat diversificarea surselor de lichiditate în contextul procesului de dezintermediere. Eliberarea de lichiditate prin rezervele minime obligatorii ar putea duce la o accelerare a dezintermedierii, dar va fi compensată de relaxarea mone­ta­ră din zona euro“, comentează Mihai Pătrulescu, senior economist al UniCredit Ţiriac Bank.

La nivel agregat, băncile străine au retras din decembrie 2011 încoace 5 mld. euro din liniile de finanţare acordate subsidiarelor locale.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- suma totală retrasă  de băncile străine din liniile de finanţare ale băncilor-mamă din 2011 

- date despre stocul depozitelor atrase de la populaţie şi de firmele locale; 

- evoluţia serviciului datoriei în contul depozitelor pe termen mediu şi lung ale străinilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO