Bănci și Asigurări

Iese fum fara foc la Omniasig?

27.07.2001, 00:00 26



In ultima perioada, pe piata asigurarilor au aparut informatii potrivit carora BCR intentioneaza sa renunte la actiunile pe care le detine la Omniasig, a doua clasata anul trecut in topul societatilor de asigurare.

Oficialii bancii neaga insa aceasta posibilitate, declarandu-se multumiti de investitia in Omniasig.

"Nu iese fum fara foc. Probabil ca se vor retrage, mai ales ca au iesit in fata cu intentia de a-si infiinta propria companie de asigurari", a declarat pentru Ziarul Financiar Fanel Plopeanu, vicepresedinte-director general al Omniasig.

El spune ca retragerea din Omniasig este pur si simplu optiunea BCR. Omniasig nu a primit nici o instiintare oficiala in legatura cu eventuala intentie a BCR.

"Omniasig este o societate cu o pozitie buna pe piata asigurarilor, care are rezultate financiare bune iar participarea BCR in actionariatul societatii este considerata de catre conducere o investitie financiara favorabila. Ca urmare, BCR nu are intentia sa renunte la aceasta investitie", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

Pe de alta parte, Fanel Plopeanu spune ca la sfarsitul saptamanii este programata o sedinta a Consiliului de Administratie al societatii de asigurare, in care ar urma sa fie discutata si relatia cu BCR.

Surse din companie afirma ca banca s-a implicat foarte putin in sprijinirea dezvoltarii Omniasig.

BCR detine 22% din actiunile Omniasig, participatia fiind "mostenita" de la defuncta Bancorex. In acelasi timp insa, banca are in portofoliu 20% din capitalul societatii de asigurare Asiban, care, potrivit surselor citate, ar fi fost preferata in detrimentul Omniasig.

Societatea este controlata din iulie 1999 de grupul de investitii TBI Holding, care detine 51% din actiuni. TBI are ca actionari principali pe Deutsche Bank, si fondul israelian de investitii Kardan. Anul trecut, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a cumparat un pachet important de actiuni TBI Holding.

In prezent este in curs si o operatiune de majorare a capitalului social al Omniasig. Fanel Plopeanu spune ca majorarea se va realiza a€oin cercul actual de actionari".

Capitalul varsat al Omniasig depaseste in acest moment 72 de miliarde de lei, fiind cel mai mare de pe piata asigurarilor non-viata.

Pentru primul semestru, Omniasig si-a propus sa colecteze un volum de prime de 22 milioane de dolari. Plopeanu afirma ca datele preliminare stranse din teritoriu indica atingerea obiectivului.

"Suntem in grafic. In primele cinci luni ale anului, societatea a incasat prime de asigurare in valoare de 18,6 milioane de dolari, conform standardelor internationale de contabilitate, respectiv 507,8 miliarde de lei", a declarat Fanel Plopeanu.

Despagubirile platite in aceeasi perioada au insumat 236 miliarde de lei, adica jumatate din incasari. Pentru intreg anul, Omniasig si-a propus un volum de 38 de milioane de dolari prime incasate.

Profitul estimat pentru primele sase luni ale anului se ridica la circa 20 de miliarde de lei, compania estimandu-si cota de piata la circa 15%.

De altfel, Omniasig si-a stabilit ca obiectiv pentru 2001 inregistrarea unui profit de un milion de dolari, dupa ce a incheiat anul trecut cu o pierdere nominala, conform contablitatii romanesti, desi potrivit IAS a inregistrat profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO