Bănci și Asigurări

IFN-urile au ajuns în iunie la o cotă de piaţă de numai 9% din sistemul financiar

Autor: Ciprian Botea

21.09.2012, 00:00 270

Soldul creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a scăzut cu o 35% în ultimii trei ani şi jumătate şi a ajuns la 23 miliarde de lei (aproximativ 5 mld. euro) la finalul lunii iunie, ponderea acestora în totalul finanţărilor acordate de sistemul financiar coborând anul acesta pentru prima dată sub 10%, potrivit datelor din ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.

După o scădere accelerată la începutul crizei, portofoliile de credite ale IFN-urilor s-au stabilizat în ultima perioadă, experţii băncii centrale apreciind că în perioada următoare cele mai importante provocări pentru acest segment vor fi cele legate de reluarea sănătoasă a creditării şi gestionarea calităţii portofoliului existent.

"Efectele contextului economic dificil au fost resimţite într-un mod mai pregnant de acest segment, iar restrângerea portofoliului a fost cauzată de şocurile apărute pe partea cererii, de aversiunea IFN-urilor de a credita o economie aflată în dificultate, precum şi de ajungerea la scadenţă a unui stoc important de credite", scrie în raportul băncii centrale.

IFN-urile administrau la sfârşitul lunii iunie active de circa 33 miliarde de lei, în scădere de la un vârf de 45 miliarde de lei atins înainte de criză. Companiile de leasing şi credite de consum au pierdut zeci de mii de clienţi în ultimii ani în condiţiile în care multe din creditele ajunse la scadenţă nu au mai fost reînnoite. Totodată, o parte din credite au fost scoase din bilanţ deoarece clienţii nu şi-au mai putut plăti ratele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO