Bănci și Asigurări

IFN-urile şi-au dublat profitul în primul semestru. „Se observă o orientare către agricultură şi servicii“

IFN-urile şi-au dublat profitul în primul semestru....

Autor: Anelis Baciu, Ciprian Botea

13.10.2014, 00:06 185
Instituţiile financiare nebancare (IFN), segment care include companiile de credite de consum şi firmele de leasing, au obţinut un profit agregat de circa 300 milioane de lei (68 mil. euro) în prima jumătate a acestui an, dublu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele din raportul anual de stabilitate financiară al BNR.
 
Totuşi, rata creditelor neperformante a continuat să crească şi au ajuns la 23% din stocul total, un plus de două puncte pro­centuale faţă de iunie 2013, ceea ce pune sub semnul întrebării evoluţia profitabilităţii acestei pieţe până la finalul anului. Piaţa IFN-urilor avusese o pierdere agregată de 250 milioane de lei în al doilea semestru de anul trecut, care a acoperit tot câştigul din perioada ianuarie-iunie.
 
Creditele cu probleme din portofoliile IFN-urilor au o tendinţă inversă faţă de cea raportată de bănci. Băncile şi-au curăţat portofoliile în ultimele luni prin scoaterea neperformantelor în afara bilanţurilor sau prin vânzări către firme specializate în recuperarea creanţelor, iar rata de neperformanţă a coborât la circa 17%. În aceste condiţii ecartul dintre performanţele celor două segmente de cre­ditare s-a lărgit.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO