Bănci și Asigurări

Impuls Leasing se apropie de liderii pietei, cu finantari de 127 mil. euro in sapte luni

Impuls Leasing se apropie de liderii pietei, cu finantari de 127 mil. euro in sapte luni

Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing: In 2008 vom incerca sa ne dezvoltam pe partea de echipamente de constructii pentru ca, in timp ce piata auto se va tempera, constructiile vor creste inca cel putin zece ani.

10.01.2008, 17:35 209

Austriecii de la Impuls Leasing, care si-au inceput activitatea pe piata locala in luna mai a anului trecut, au acordat finantari de 127 mil. euro pana la sfarsitul lui 2007, nivel care le va asigura intrarea rapida in top 10. In primele noua luni ale anului trecut, ultima companie de leasing din top 10 a acordat finantari de 135 mil. euro. In aceeasi perioada, liderul pietei a acordat finantari de 350 mil. euro.
Impuls Leasing a incheiat in 2007 circa 9.000 de contracte. Compania este specializata pe leasing auto, care reprezinta 65% din totalul finantarilor acordate, in timp ce pentru achizitia de echipamente (de constructii, camioane sau semiremorci) au fost utilizate 30% din finantari, iar pentru echipamente industriale si dezvoltarea de proiecte imobiliare - 5%.
"Am finantat trei proiecte imobiliare in valoare de 5 milioane de euro, cel mai mare fiind de 4 milioane de euro, pentru constructia unui showroom auto. Celelalte doua finantari sunt pentru achizitia unui teren si constructia unei hale industriale. E un inceput destul de puternic, iar acum ne concentram sa dezvoltam departamentul de real estate, aceste finantari fiind foarte diferite de leasingul auto", spune Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing.
Diaconescu, 33 de ani, a fost director de vanzari la Volksbank Leasing in perioada 2002-2004, dupa care a fost numit administrator al companiei, responsabil de activitatea de vanzari, post pe care l-a ocupat pana in primavara anului 2007, cand a preluat conducerea Impuls Leasing. Alaturi de Diaconescu, Impuls Leasing este condusa de inca un administrator, austriacul Michael Unterguggenberger, 38 de ani, fost administrator al Volksbank Leasing.
Volumul mare al afacerilor din primele sapte luni de la inceperea operatiunilor este explicat de Diaconescu atat prin momentul oportun in care compania a intrat pe piata leasingului, unul dintre sectoarele economiei cu cea mai rapida crestere, dar si prin experienta angajatilor.
"Sunt oameni care cunosc piata foarte bine. De obicei, este nevoie de sase luni sau chiar un an pentru a forma un angajat in leasing. Angajatii nostri aveau deja experienta cand am inceput vanzarile, deci am putut sa le prezentam imediat ofertele noastre dealerilor auto", afirma Diaconescu. El spune ca Impuls Leasing va merge in continuare pe leasing auto, care reprezinta acum motorul pietei, dar ca in anii urmatori cresterea acestor finantari se va tempera.
"Piata auto se va stabiliza si cred ca in maximum cinci ani se va stabiliza si piata de leasing, adica va inregistra cresteri de numai o cifra. Chiar si asa, mai exista loc de crestere. Usor-usor, accentul se va muta de pe leasingul auto pe cel pentru echipamente", spune seful Impuls Leasing.
Diaconescu estimeaza ca in acest an leasingul auto si cel pentru echipamente ar putea creste cu circa 30%. "Evolutia leasingului imobiliar va depinde foarte mult de legislatie. Piata ar putea fi afectata de eliminarea taxarii inverse cu TVA a achizitiilor imobiliare de catre firme. Practic, orice achizitie devine mai scumpa si, chiar daca recuperezi mai tarziu TVA, pot sa apara probleme din cauza diferentelor de curs valutar", sustine Diaconescu. El estimeaza ca leasingul imobiliar nu va depasi anul acesta 10% din piata, dupa ce in primele noua luni din 2007 ponderea acestuia a ajuns la 7%.
"In acest an vom incerca sa ne dezvoltam pe partea de echipamente de constructii pentru ca, in timp ce piata auto se va tempera in urmatorii ani, piata constructiilor va creste inca cel putin zece ani", afirma seful Impuls Leasing.
Compania va continua anul acesta extinderea teritoriala inceputa in 2007. Impuls Leasing are in prezent sase unitati teritoriale, iar in 2008 va mai deschide doua.
Compania estimeaza ca va acorda finantari de 225 mil. euro in acest an, iar pentru 2009 si-a bugetat afaceri de 300 mil. euro.
Compania este controlata de Impuls Leasing International AG (90% din actiuni), un holding inregistrat in Elvetia, infiintat in 2006 si controlat de un grup de investitori austrieci, care mai detine companii in Croatia, Ungaria, Polonia si Slovacia, iar in curand s-ar putea extinde si in Ucraina. Restul de 10% din actiunile companiei din Romania sunt controlate de cei doi administratori - Diaconescu si Unterguggenberger - care detin cate 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO