Bănci și Asigurări

In ce domenii lucreaza angajatii cu pensii private facultative

In ce domenii lucreaza angajatii cu pensii private facultative

Ponderea angajatilor din sectorul financiar a scazut usor fata de luna iunie, de exemplu, cand era de 23%. Si ponderea celor angajati in industrie s-a redus, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie era de 16%

24.10.2008, 20:15 22

Cea mai mare parte din clientii fondurilor de pensii facultative (pilonul III) lucreaza in domeniul financiar, industrie si domeniul tranzactiilor imobiliare, arata cele mai recente date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Astfel, circa 20% din cei care au o pensie facultativa sunt angajati in domeniul financiar, 13,7% in industrie si 5,88% in tranzactii imobiliare si alte servicii. Ponderea angajatilor din sectorul financiar a scazut usor fata de luna iunie, de exemplu, cand era de 23%. Si ponderea celor angajati in industrie s-a redus, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie era de 16%.
Urmeaza in topul domeniilor de activitate ale clientilor fondurilor de pensii facultative comertul (5,31%), sanatatea si asistenta sociala (3,45%), transportul, depozitarea si comunicatiile (3,38%), constructiile (2,93%), invatamantul (2,2%), administratia publica si apararea (1,92%), agricultura, vanatoarea si silvicultura (0,44%) si hotelurile si restaurantele (0,3%). Celelalte domenii de activitate au ponderi foarte reduse.
La sfarsitul lunii septembrie, fondurile de pensii facultative aveau peste 125.500 de clienti, potrivit CSSPP si administrau active nete de circa 16 milioane de euro. Mai mult de jumatate din cei care au aderat la un astfel de fond (50,57%) au varste cuprinse intre 30 si 44 de ani, 33,61% au peste 45 de ani, iar restul de 15,82% au intre 16 si 29 de ani.
Cea mai mare parte a clientilor lucreaza in zona Bucuresti-Ilfov (20%), zona de nord-vest (16%) si centrul tarii (14%). Circa 82% sunt din mediul urban, iar restul din cel rural.
Pensiile facultative au fost lansate in vara anului trecut. Estimarile CSSPP arata ca in 2009 aceasta piata va avea 400.000 de clienti, in conditiile in care deductibilitatea fiscala a contributiilor se va majora la
800 de euro pe an cumulat pentru angajat si angajator, dublu fata de nivelul din prezent. Pe piata pensiilor facultative activeaza noua fonduri, administrate de companiile ING Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, BCR Asigurari de Viata, Aviva Asigurari, Raiffeisen Asset Management, OTP Garancia Asigurari si Asirom Concordia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO