Bănci și Asigurări

In doar trei luni 1,3 mld. euro au iesit din vistieria BNR

In doar trei luni 1,3 mld. euro au iesit din vistieria BNR
02.02.2009, 17:26 26

Cumulat, in cele trei luni au iesit peste 1,3 miliarde de euro din rezervele BNR. Scaderea din ianuarie a fost de 211 milioane de euro, mult mai mica decat cea din decembrie, de peste un miliard de euro.

"Scaderea din ianuarie nu este impresionanta", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El subliniaza insa ca pe parcursul anului rezervele valutare ar putea sa continue sa scada, avand in vedere ca si BNR se asteapta la o reducere cu circa 10% a liniilor de finantare atrase de bancile locale de la actionari. "Odata ce liniile de finantare ajung la scadenta si nu sunt reinnoite, rezerva valutara va scadea corespunzator", spune Anghel. BNR impune bancilor sa imobilizeze 40% din toate sursele atrase in valuta sub forma de rezerve minime.
Banca centrala consemneaza ca in ianuarie a inregistrat iesiri de valuta din rezerva de 3,3 miliarde de euro. BNR nu detaliaza sumele, dar cuprinde din nou operatiunile derulate pe piata interbancara in lista destinatiilor banilor, alaturi de platile de rate si dobanzi in contul datoriei externe publice, platile din contul Comisiei Europene sau modificarile rezervelor minime obligatorii constituite de bancile comerciale.
Intrarile de valuta la vistierie s-au ridicat in ianuarie la ceva mai mult de 3 miliarde de euro, reprezentand modificarile rezervelor minime obligatorii ale bancilor, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, operatiuni pe piata interbancara si venituri din administrarea rezervelor internationale.
BNR mai detine rezerve de aur de 103,7 tone, in valoare de 2,37 miliarde euro. Astfel, rezervele internationale totale ale bancii cetrale se ridicau la 28,38 miliarde de euro la sfarsitul lui ianuarie.
In ianuarie leul a fost sub o presiune puternica de depreciere, ca si celelalte monede de pe pietele emergente din regiune, iar cursul a urcat cu circa 8%. Fluctuatiile puternice au pus in dificultate atat clientii cu rate la creditele in valuta, cat si companiile, care nu erau pregatite pentru o depreciere atat de abrupta. Reprezentantii asociatiilor patronale au insistat ca BNR sa isi utilizeze rezerva valutara si sa intervina pentru a opri deprecierea euro.
Piata a suspectat de altfel mai multe interventii indirecte ale bancii centrale, care ar fi vandut valuta prin intermediul unor jucatori locali, punand astfel un plafon pentru curs la nivelul de 4,35 lei pentru un euro. Dupa ce rezervele coborasera cu un miliard de euro in decembrie, analistii se asteptau la inca o scadere consistena in ianuarie. Oficialii bancii centrale au fost rezervati in comentariile privind deprecierea leului si au aratat rezerve fata de alternativa sustinerii leului impotriva tendintelor la nivel regional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO