Bănci și Asigurări

În lipsa susţinerii BNR, leul continuă să piardă încet teren pe piaţa valutară

 În lipsa susţinerii BNR, leul continuă să piardă încet teren pe piaţa valutară

Autor: Ciprian Valentin Botea

19.09.2010, 23:57 21

Leul a continuat să se deprecieze pe piaţa valutară de laBucureşti, înregistrând vineri a treia şedinţă consecutivă descădere în faţa monedei europene, volumele tranzacţionate fiindmodeste, potrivit dealerilor.
Moneda naţională a deschis şedinţa de vineri la 4,2465 lei/euro,dar a pierdut teren pe întreg parcursul zilei, astfel că băncileafişau spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare cotaţii de4,2580-4,2590 lei/euro, în creştere cu circa un ban faţă de ziuaanterioară.
"Aproape două treimi din aprecierea puternică de marţea trecută,cauzată probabil de o intervenţie a băncii centrale, a fostcorectată, sugerând fie memoria scurtă a speculatorilor valutari,fie aşteptările de depreciere ale agenţilor economici, ce se poatesă se fi grăbit să profite de nivelurile apreciate ale leului", acomentat un dealer.
La jumătatea zilei, Banca Naţională afişa un curs oficial de 4,2523lei/euro, cu 0,6 bani mai mult decât joi. Deprecierea leului avenit în contextul în care şi valutele din regiune au pierdut terenîn şedinţa de vineri, pe fondul cererii mai mari de euro.
În paralel, leul s-a apreciat cu mai mult de un ban în faţadolarului american, care a fost cotat de BNR la 3,2369 lei. Dolaruls-a depreciat vineri şi în faţa euro pe fondul unor noi discuţiilegate de lansarea unor noi măsuri de stimulare a economieiamericane.
Dobânzile pe termen foarte scurt de pe piaţa interbancară aucontinuat să coboare în ultima şedinţă de săptămâna trecută,ajungând în intervalul 2,05-2,55% pe an, pe fondul excesului de leidin piaţă. Dobânzile pentru depozitele atrase pe trei luni de pepiaţa interbancară au crescut însă uşor, menţinându-se peste pragulde 6% pe an.
"În ciuda operaţiunii de sterilizare efectuată luni de BNRdobânzile pe termen scurt au continuat să scadă, jucătorii de pepiaţă fiind uşor nedumeriţi de decizia băncii centrale de a absorbidoar 17% din excesul de lichiditate", a spus un alt dealer. Laînceputul săptămânii trecute, Banca Naţională a atras de pe piaţă 1miliard de lei, la o dobândă de 6,25% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO