Bănci și Asigurări

In trei luni, profit net de 2,7 mil. euro la Banc Post

16.05.2003, 00:00 16

Banc Post a inregistrat, in primele trei luni ale acestui an, un profit brut de 122,8 miliarde de lei(3,27 mil.euro), respectiv un profit net de 101,5 miliarde de lei (2,7 mil. euro).
Bugetul de venituri si cheltuieli aferent acestui an,  prevede obtinerea unui profit brut de 385 de miliarde lei(in jur de 10 mil. euro).Activele totale ale bancii insumau 19.748 de miliarde de lei, la sfarsitul lunii martie a acestui an.
Banca a obtinut in 2002 un profit net de 220 miliarde de lei, echivalentul a 6,3 milioane de euro. La sfarsitul anului trecut, portofoliul de credite totaliza 6.300 miliarde de lei, din care 52% reprezentau imprumuturile pentru IMM-uri, 20% finantari pentru populatie, iar restul erau credite acordate companiilor mari. Din totalul portofoliului, creditele neperformante reprezentau 1,4%.
Principalul actionar al Banc Post este EFG Eurobank Ergasias, care detine 36,25% din capitalul social. Banca elena a decis inca de la inceput sa mearga impreuna cu Banco Portugues de Investimento, care are 17% din actiuni.   Ceilalti actionari ai Banc Post sint GE Capital - cu o participatie de 8,75%, cele cinci societati de investitii financiare (SIF), cu cate 6%, salariatii si pensionarii bancii, care au 8% din actiuni.
Prima miscare anuntata de grecii de la Eurobank dupa preluarea controlului la Banc Post la sfarsitul anului trecut, este majorarea capitalului social al bancii romanesti, astfel incat sa-si mentina impreuna cu Banco Portugues de Investimento (BPI) o participatie de peste 51%.
Pentru anul acesta actionarii bancii si conducerea actuala au in vedere dublarea volumului de credite, iar pe termen mediu se vizeaza un loc trei in sistemul bancar romanesc.
Potrivit oficialilor bancii, Banc Post detine 4,2% din activele sistemului bancar si 2% din capitalul social, avand o cota de piata de 3,5% pentru credite si 4,4% in cazul depozitelor.
Banc Post va participa anul acesta cu 1,5 milioane de euro la un nou fond de investitii, in suma totala de 20 milioane de euro, destinat finantarii firmelor mici si mijlocii din Romania. Noul fond va fi creat de Global Finance si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Global Finance este o societate de administrare a fondurilor de investitii, care are ca actionar cu un pachet de peste 49% din actiuni grupul elen EFG Eurobank Ergasias.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO