Bănci și Asigurări

Inca doua banci cresc dobanzile la depozite

08.02.2008, 18:53 13

Luna februarie a adus un val de majorari de dobanzi la depozitele bancare: dupa Bancpost si BCR, alte doua banci - UniCredit Tiriac si Alpha Bank - au anuntat astfel de masuri.
UniCredit Tiriac a majorat dobanzile pentru economiile in lei si euro ale persoanelor fizice, dar le-a scazut pe cele pentru depozitele in dolari constituite atat pe persoane fizice, cat si de companii. La depozitele in lei pentru persoane fizice, dobanzile au crescut cu 0,25-0,5 puncte procentuale. Astfel, pentru depozitele cu maturitate de o luna, trei luni sau o jumatate de an noile dobanzi sunt 5,5%, respectiv 5,75% si 6%, iar pentru cele cu maturitatea de noua luni sau un an dobanzile au ajuns la 6,25%, respectiv 6,5%.
Banca a aplicat majorari mai mari, de 0,9-1,1 puncte procentuale, pentru economiile in euro constituite de persoane fizice. Astfel, la depozitele de o luna noua dobanda este de 3%, iar la cele de trei, respectiv sase luni noile niveluri de dobanda sunt 3,10% si 3,25%. La depozitele pe noua luni si un an dobanzile au urcat la 3,3%, respectiv 3,5%.
In acelasi timp, UniCredit Tiriac a redus dobanzile platite pentru depozitele in dolari cu pana la 0,75 puncte procentuale. Noile dobanzi, atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii sunt de 2,4% (depozit de o luna), 2,5% (trei luni), 2,6% (sase luni) si 2,7% (noua luni si un an).
Si Alpha Bank a anuntat ieri majorari de dobanzi pentru depozitele in lei ale persoanelor fizice si juridice. In cazul persoanelor fizice, dobanzile au urcat cu pana la 0,75 puncte procentuale, pana la nivelurile de 6,25% (depozit cu maturitate de o luna), 7% (trei luni), 7,75% (sase luni) si 7% (noua luni si un an). Majorari similare s-au plicat si in cazul depozitelor constituite de persoane juridice, noile niveluri ale ratei de dobanda fiind 7,25% (o luna), 8,25% (trei luni), 8,75% (sase luni) si 8% (noua luni si un an).
De la 1 februarie si BCR, cea mai mare banca de pe piata, a majorat dobanzile la depozitele in lei si euro cu niveluri de la 0,25 la 0,8 puncte procentuale, in functie de sumele depuse si de maturitati.
Si Bancpost a majorat la inceputul lunii dobanzile platite la depozitele clientilor, ducandu-le la 8,3% pe an pentru sumele plasate pe o perioada de 12 luni.
La sfarsitul anului trecut, depozitele plasate la banci au ajuns la 129 de miliarde de lei (35,7 miliarde de euro), potrivit BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO