Bănci și Asigurări

Incepe prima etapa in privatizarea CEC: selectarea consultantului

11.05.2004, 00:00 19

Procesul de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) va debuta in zilele urmatoare, odata cu publicarea anuntul pentru selectarea consultantului pentru privatizare. Anuntul, care va aparea atat in presa romana cat si in cea internationala va fi publicat cel mai probabil in aceasta saptamana, afirma surse din sistemul bancar. Anuntul mai asteapta acordul din partea reprezentantilor Bancii Mondiale. Calendarul de privatizare al CEC prevede ca termen limita pentru selectarea consultantului luna septembrie a acestrui an.Privatizarea CEC alaturi de cea a Bancii Comerciale Romane vor fi finalizate anul viitor, conform declaratiilor de ieri ale premierului Adrian Nastase. CEC este detinut in totalitate de stat, mai precis de Ministerul Finantelor, iar acest statutul ii confera o pozitie aparte in sistemul bancar romanesc. Depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, iar finantarile acordate sunt destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Statul romanm s-a angajat fata de institutiile financiare internationale sa privatizeze CEC in perioada 2005-2006.
Procesul de privatizare a CEC va fi coordonat de o comisie speciala, formata reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice (MFP), ai Bancii Nationale, ai Ministerului Justitiei alaturi de doi specialisti cu experienta in domeniu.
Banca trece in prezent printr-un proces de restructurare inceput in 2002, care ar urma sa fie finalizat anul viitor, inente de finalizarea privatizarii. Banca are in program numai in aceasta luna inchidere a 60 de agentii care in aduc pierderi dintr-o retea teritoriala de 1.500 de unitati. La inceputul anului 2002 institutia avea circa 12.200 de angajati, iar in ultimii doi ani au au fost disponibilizate circa 1.700 de persoane.
Activele totale ale CEC au atins la finalul primului trimestru 42.919 miliarde de lei (1,06 miliarde de euro), CEC a pierdut la finalul anului 2003 locul al treilea in sistemul bancar dupa valoarea activelor in favoarea Raiffeisen Bank, conform datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, dar ar putea reveni din nou pe locul al treiea daca euro va continua sa scada de pietele internationale.
In primul primul trimestru, banca  a obtinut un profit brut de 287,4 miliarde lei (circa 7 milioane euro), de trei ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut datorita reducerii cheltuielilor si a cresterii surselor atrase.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO