Bănci și Asigurări

ING Asigurari: profitul a crescut de trei ori, dar afacerile au scazut

ING Asigurari: profitul a crescut de trei ori, dar afacerile au scazut

Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari

13.08.2009, 00:00 33

ING Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor de viata, a incheiat primul semestru cu prime brute subscrise de 261,4 mil. lei (62,4 mil. euro), in scadere cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Intreaga piata de asigurari de viata a scazut cu aproximativ 3% in primul semestru.

"Sesizam in aceasta perioada o schimbare a preferintelor clientilor, care cauta in special produse ce le ofera protectie si randamente garantate. Astfel, in vanzarile noi ale ING Asigurari de Viata din prima jumatate a anului 2009 acest tip de contracte reprezinta circa 80% din numarul total de polite, fata de 40% in aceeasi perioada din 2008", afirma Cornelia Coman, directorul general al ING Asigurari.

In schimb, profitul companiei a urcat de aproape trei ori in primele sase luni din acest an, pana la 55 mil. lei (13,1 mil. euro) brut.

"Am continuat si in aceasta perioada demersurile de eficientizare a activitatii noastre. In principal, aceasta evolutie a fost determinata de cresterea veniturilor din investitii si de scaderea cheltuielilor administrative", explica directorul general al ING Asigurari.

Compania avea in administrare la sfarsitul primului semestru active financiare de peste 1,63 mld. lei (388 mil. euro), cu 6% peste nivelul din primele sase luni ale anului trecut.

"In pofida conditiilor dificile cu care s-a confruntat intreaga economie, si in acelasi timp si industria de asigurari de viata de la inceputul anului, sesizam o serie de semnale pozitive. Astfel, clientii care incheie asigurari de viata aloca resurse financiare mai importante: prima medie pentru contractele unit-linked a crescut in a doua jumatate a anului 2009 cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce la contractele de tip traditional s-a majorat cu aproximativ 11%", mai spune Coman.

Potrivit ING Asigurari, veniturile inregistrate de companie din investitii au urcat cu 31% in trimestrul doi, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in timp ce numarul total de contracte rascumparate (polite la care clientii au renuntat inainte de scadenta) s-a redus cu 25% in aprilie-iunie fata de primul trimestru din acest an. Compania administreaza si doua fonduri de pensii facultative (pilonul III), ING Clasic si ING Optim, care la sfarsitul lunii iunie aveau aproape 66.700 de participanti, cu 56% mai multi decat in primul semestru din 2008. Activele fondurilor au urcat de 3,7 ori, ajungand la 57,5 mil. lei (13,7 mil. euro).

"Estimam pana la finalul anului o crestere a volumului de active financiare la nivelul pietei, per ansamblu, pana la 265 de milioane de lei", sustine directorul general al ING Asigurari. In prezent, fondurile de pensii facultative de pe piata au active de 150,5 mil. lei (36 mil. euro).

 

Creditele neperformante au urcat cu 0,4% la ING Bank

ING Bank Romania a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de 0,4% a creditelor neperformante, potrivit rezultatelor semestriale publicate ieri de grupul olandez ING. Soldul creditelor ipotecare acordate de banca era de 500 de milioane de euro la sfarsitul lunii iunie. Profitul bancii nu a fost publicat in raportul grupului. In primul trimestru, ING Bank a raportat un profit brut de 121 mil. lei (28 mil. euro), in crestere cu 248% fata de primele trei luni din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO