Bănci și Asigurări

ING Asigurari vede un an mai bun: plus 5% la afaceri si profit in stagnare

ING Asigurari vede un an mai bun: plus 5% la afaceri si profit in stagnare
09.03.2010, 00:00 46

ING Asigurari, cea mai mare companie din piata asigurarilor deviata, se asteapta la o revenire a afacerilor, dupa scaderea din2009, si si-a bugetat pentru anul acesta o crestere a primelorbrute subscrise de 5%, pana la nivelul de 553,5 milioane de lei(circa 132 mil. euro la un curs de 4,2 lei/euro).

Anul trecut compania a inregistrat o scadere de 5% a afacerilor,pe fondul reducerii vanzarilor noi si al cresterii numarului depolite reziliate inainte de scadenta.

Intreaga piata a asigurarilor de viata a scazut cu 13% in 2009,pana la 1,63 mld. lei (385 mil. euro). In anii anteriori crizeifirmele de asigurari erau obisnuite cu cresteri de doua cifre de laun an la altul, iar scaderea din 2009 a fost prima din istoriaacestei piete.

"Ne-am bugetat o crestere de 5% a primelor brute subscrise in2010. Ne bazam pe vanzari mai bune decat anul trecut, nu neaparatdin punctul de vedere al numarului de contracte, cat din cel alprimei medii platite de asigurati, datorita cresterii sumeiasigurate si clauzelor suplimentare atasate contractelor (asiguraride accidente, imbolnavire etc. - n. red.)", a declarat pentru ZFCornelia Coman, directorul general al ING Asigurari.

Coman, 34 de ani, conduce compania de asigurari din octombrie2008 si ocupa pozitia de presedinte al boardului ING Pensii, celmai mare administrator de pensii private de pe piata locala.

Asiguratorul a derulat la sfarsitul anului trecut o campanie depromovare a asigurarilor de viata in urma careia clientii auinceput sa incheie polite cu sume asigurate mai mari, ceea ce a dusla cresterea primei medii pe client, afirma directorul ING.

Pe de alta parte, a scazut numarul de polite reziliate declienti inainte de termen, tendinta care va continua in tot anul2010.

Lanseaza primul produs unit-linked in euro

Asiguratorul intentioneaza sa lanseze in scurt timp primul sauprodus de asigurare unit-linked in euro, care va avea un randamentminim garantat. In prezent ING Asigurari administreaza mai multeprograme unit-linked denominate in lei si dolari.

Politele unit-linked reprezinta programe de asigurare in cadrulcarora clientul preia riscul investitional. Cea mai mare parte dinprima este plasata in fonduri de investitii, iar o parte mai redusaeste utilizata pentru acoperirea riscului asigurat.

"Produsul va fi lansat in aprilie si va fi o asigurare cu primaunica. In cazul acestor polite prima minima este de 1.000-1.500 deeuro si din acest motiv el se va adresa unui segment mai mic declienti, celor cu venituri ridicate", afirma Coman.

Profitul ramane la nivelul din 2009

ING si-a bugetat pentru anul acesta un profit similar celui din2009, de aproximativ 92 mil. lei brut (77 mil. lei net). "In 2009am facut eforturi extraordinare de reducere a cheltuielilor, inconditiile in care nu am facut disponibilizari si nici nuintentionam sa facem. Nu mai putem reduce costurile mai mult decatanul trecut, astfel incat targetul nostru este sa ne mentinemcheltuielile, deci si profitul."

Castigul ING Asigurari a revenit pe crestere in 2009, dupa ce in2007 si 2008 a scazut, din cauza investitiilor in domeniulpensiilor private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO