Bănci și Asigurări

ING Bank a crescut cu 11% creditarea pe retail

ING Bank a crescut cu 11% creditarea pe retail

Mişu Negriţoiu, director general al ING Bank

Autor: Razvan Voican

22.08.2011, 00:05 749

Pe lângă promovarea ofertei de refinanţare a creditelor, banca a făcut o mişcare agresivă de atragere a clienţilor renun­ţând să mai solicite adeverinţă de salariu celor care îşi încasează retribuţiile în cont deschis la ING - facilitate posibilă datorită statutului de sucursală supravegheată de banca centrală din Olanda.

Per ansamblu, portofoliul de credite al ING Bank a crescut cu 7% la şase luni - de asemenea peste media pieţei - ajungând la 8,14 mld. lei (circa 1,9 mld. euro).

În paralel, soldul depozitelor de la clienţi a urcat cu 2%, până la 9,2 mld. lei (2,2 mld. euro), banca menţinându-şi o acoperire confortabilă a soldului creditelor cu resursele atrase de la clientelă. Citat de Mediafax, Negriţoiu a explicat că economisirea a rămas în urmă din cauza lipsei oportunităţilor de plasament în moneda naţională, în condiţiile în care dobânzile încă înalte la depozite sunt mai mult o recompensă pentru fidelitatea clienţilor.

Recent, ING a înjumătăţit dobânda la contul curent special Cont'Rol, până la 2% pe an, în timp ce dobânda la depozitele pe 3 şi 12 luni a fost redusă la 6,25% pe an.

Activele totale ale băncii au crescut cu 6% faţă de prima jumătate din 2010, până la 12,4 mld. lei (circa 2,9 mld. euro). ING Bank România nu obişnuieşte să publice rezultate financiare intermediare pe parcursul anului.

"Rezultatele pozitive obţinute în prima jumătate a anului 2011 se datorează unui management profesionist al portofoliului de clienţi, al produselor şi al riscurilor. Cu o poziţie consolidată, rezultate solide şi un rating AĂ, ING Bank România se prezintă pe piaţă ca o instituţie sigură şi solidă, capabilă să previzioneze piaţa şi să ofere clienţilor săi produse şi servicii bancare competitive", a declarat Mişu Negriţoiu, care deţine de cinci ani funcţia de director general al băncii.

Grupul ING a primit în 2008 un ajutor de la statul olandez de 10 mld. euro pentru a depăşi şocul prăbuşirii acţiunilor. Până acum a rambursat 7 mld. euro şi intenţionează să achite restul până în mai 2012.

În ultima lună acţiunile ING Groep au scăzut cu circa 35%.

Negriţoiu: Ţintim companii performante, nu domenii anume

Mişu Negriţoiu, CEO al ING Bank, se aşteaptă pentru a doua jumătate a anului la o creştere a bilanţului, dar şi a activităţii în sectorul bancar, în general. "ING are perspective destul de bune. Vom avea creşteri şi pe corporate şi pe retail. Veniturile totale sunt puţin sub anul trecut şi s-ar putea la final să avem acelaşi nivel cu 2010, pentru că marjele s-au redus, dar profiturile vor fi semnificativ mai mari. Câştigurile sunt susţinute de reducerea costurilor şi veniturile din tranzacţii." El estimează că banca va înregistra în acest an o creştere de peste 10% a creditelor de retail. În ceea ce priveşte creditarea corporate, se aşteaptă la noi finanţări, dar spune că în afară de sectorul imobiliar, unde banca nu a activat decât marginal, nu sunt ţintite domenii, ci companii performante. "Până la urmă, finanţarea are mai mult legătură cu situaţia financiară a companiilor, şi că sunt companii bune, de la activităţi industriale la servicii, firme de transport, care şi-au revenit foarte bine, telecom, care de asemenea şi-a revenit. Probabil vor mai fi afectate segmente precum distribuţia, construcţiile, retailul, auto, care deja au scăzut. Probabil şi materialele de construcţii, unde rezistă o piaţă în regie proprie, e mai mult bricolaj, o mare parte in­formală. Toate celelalte au dat semne că şi-au revenit. Componentele auto şi-au revenit chiar foarte mult, şi aici nu vorbim doar de furnizorii Dacia. La fel industria de vagoane, confecţiile metalice, utilajele energetice", a completat Negriţoiu. Ovidiu Tempea,Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO