Bănci și Asigurări

Studiu ING: Românii, francezii şi italienii sunt primii care spun că nu au o casă verde din cauza banilor

Studiu ING: Românii, francezii şi italienii sunt primii...

Autor: Alina Botezatu

30.10.2018, 12:09 456

Costul este principalul motiv pentru care europenii nu iau măsuri să reducă impactul pe care casele lor îl au asupra mediului, conform celei mai recente analize a ING International Survey, care a analizat răspunsurile a aproximativ 15.000 de persoane din 13 ţări din Europa, Statele Unite ale Americii şi Australia.

„70% din cetăţenii europeni afirmă că încearcă să menţină la un nivel scăzut impactul pe care casele lor îl au asupra mediului. Cu toate acestea 55% dintre respondenţii europeni consideră că ar putea face mai mult”, se mai scrie în studiul citat.

Următoarele motive în clasamentul european sunt lipsa de informaţii (26%), dar şi argumentul că fac deja destul (18%). „Faptul că 1 din 4 europeni nu sunt siguri cum pot diminua impactul caselor lor asupra mediului indică o nevoie mai mare de educaţie pe întreg continentul”, au subliniat realizatorii analizei ING International Survey.

Atunci când caută o locuinţă nouă, jumătate dintre respondenţii din Europa au întrebat despre caracteristicile de eficienţă energetică (53%) şi aproape 60% despre vechimea proprietăţii.

„De remarcat este însă că motivaţia a două treimi dintre cei care au întrebat despre vechime, eficienţă energetică şi alte caracteristici ale casei, a fost de a se asigura că îşi pot plăti facturile, cum sunt exemplele Cehiei (86%) şi Marii Britanii (81%)”, au mai evidenţiat realizatorii studiului.

Cel mai recent sondaj ING International Survey a mai arătat că opt din zece europeni ar considera utilă o subvenţionare oferită de guvern la achiziţia de instalaţii eficiente din punct de vedere energetic pentru casele lor, acelaşi procent fiind valabil şi pentru subvenţionarea a jumătate din costul panourilor solare pentru casele lor.

Austria şi Germania sunt relativ mai active, când vine vorba de locuinţele sustenabile, plasându-le pe locul unu şi doi, în comparaţie cu celelalte 15 ţări analizate, potrivit Indexului de Locuinţe Verzi. Maria Ferreira Sequeda, Economist la ING, a dezvoltat Indexul Locuinţelor Verzi, utilizând datele din analiza IIS House and Morgages 2018 pentru a clasifica ţările cu privire la atitudinea lor faţă de locuinţele verzi, atât acum cât şi pe viitor.

În orice caz, cetăţenii lor nu par doritori să îmbunătăţească impactul pe care casele lor îl au asupra mediului în viitor, cu o atitudine ce îi duce spre coada clasamentului, pe locurile 10 şi 12, potrivit studiului citat.

„Atitudinea actuală faţă de locuinţele sustenabile, care reflectă conştientizarea şi eforturile oamenilor de a reduce impactul lor asupra mediului, nu prezic neapărat şi atitudinea viitoare. În timp ce Austria şi Germania conduc grupul în ceea ce priveşte grija actuală, ambele sunt sub medie în ceea ce priveşte eforturile viitoare în a deveni mai ecologici. Acest lucru se poate datora faptului că oamenii din aceste ţări sunt destul de mulţumiţi de eforturile lor actuale, au obţinut deja un nivel înalt de conştientizare privind sustenabilitatea sau pur şi simplu aşteaptă ca alţii să aibă mai multă iniţiativă în viitor”, a spus Maria Ferreira Sequeda.

În schimb, Belgia şi Franţa au o atitudine mult mai negativă faţă de locuinţele verzi în prezent (locul 11 şi 8) şi, de asemenea, nu doresc să îmbunătăţească acest aspect în viitor, clasându-se pe locul 13 şi 7 între celelalte ţări europene analizate.

Indexul a fost alcătuit pentru aproximativ 15.000 de persoane chestionate în 15 ţări, pe baza datelor din studiul IIS Houses and Mortgages (Locuinţe şi Ipoteci), din 2018. Indexul standardizat variază de la -100 la 100, unde 0 este media pentru toate ţările, 100 maximul atitudinilor pozitive şi -100 maximul atitudinilor negative. Cu cât este mai mare valoarea indexului, cu atât este mai ecologică atitudinea faţă de locuinţele din ţară în comparaţie cu persoanele care locuiesc în alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO