Bănci și Asigurări

ING taie la sange din dobanda la Cont’ROL

ING taie la sange din dobanda la Cont’ROL
21.04.2010, 23:05 125

Olandezii de la ING Bank vor reduce incepand cu 16 iunie cu treipuncte procentuale, la 4% pe an, dobanda la contul curent Cont'ROL,produsul central din oferta de retail a bancii, justificand aceastamiscare prin evolutia descendenta a dobanzilor de pe piata.

"Decizia a fost luata pe fondul scaderii continue a niveluluiratelor de dobanda pe piata, chiar si in prezent rata plasamentelorinterbancare overnight (ROBID) fiind sub 3% pe an", spunreprezentantii bancii. Acestia au adaugat ca sunt obligati dereglementarile in vigoare sa anunte clientii cu 60 de zile inaintede reducerea dobanzii, astfel ca trebuie sa anticipeze si evolutiaviitoare a pietei.

Mai multe banci au redus in ultima perioada dobanzile laconturile de economii, majoritatea ofertelor coborand in prezentsub dobanda de politica monetara a BNR. In unele cazuri, bancile aurenuntat definitiv la aceste produse, in conditiile in care BNR aimpus din toamna trecuta conditii mult mai dure privindmanagementul lichiditatilor. Sumele atrase de la clienti in conturila vedere, cum sunt cele de economii, trebuie plasate tot in activelichide.

De exemplu, CEC Bank a retras din oferta curenta contul deeconomii Privilegiu la inceputul anului. Recent, banca a redusdobanzile la contul de economii Privilegiu pana la 0,15%-1% pe an,sfatuind clientii care au produse retrase din oferta bancii sa-sitransfere soldurile in alte produse, cum ar fi depozitele latermen. Si ING recomanda clientilor "sa aleaga depozitul la termenpentru a beneficia in continuare de dobanzi avantajoase". Totusi,banca a redus recent dobanzile si la aceste produse, asezandu-le pepalierul de 7% pe an. Scaderea mai accentuata a dobanzilor laconturile de economii comparativ cu cele la depozitele la termen adeterminat clientii sa-si schimbe optiunile, valoarea depozitelorla vedere coborand in ultimul an cu 18,5%, pana la 34,5 mld. lei,in timp ce soldul depozitelor la termen a urcat cu 26,7%, la 70,7mld. lei.

In trecut, conturile de economii au fost sustinute de apetentaromanilor pentru produse de economisire foarte lichide, retragereabanilor fiind posibila aproape in orice conditii fara ca deponentulsa piarda dobanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO