Bănci și Asigurări

ING: Vanzarile corporate de pensii private au incetinit mult

ING: Vanzarile corporate de pensii private au incetinit mult

Emilia Bunea: Piata pensiilor facultative vor stagna fata de 2008

07.01.2009, 17:42 52

Vanzarile de pensii private facultative (pilonul III) catre companii, cel mai important segment de business pentru administratorii de pe aceasta piata, au franat puternic in ultimele luni, afirma Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, liderul pietei de profil.

"Pe piata corporate vedem o incetinire foarte mare, multi angajatori au renuntat la planurile lor de a le acorda pensii facultative angajatilor. Nu contesta niciunul ca pensiile sunt un lucru sanatos si necesar, dar atunci cand vine vorba de adaugat o cheltuiala, firmele se gandesc de doua ori.
Piata pensiilor facultative este la inceput si ar fi trebuit sa creasca mult mai repede. Chiar si inainte de acutizarea crizei, piata s-a dezvoltat lent, dar de departe criza a fost cel mai important factor", spune Bunea, 39 de ani, care a preluat conducerea companiei de pensii in august anul trecut.
Potrivit ultimelor date oficiale, in cazul a circa 58% din cei care au aderat la un fond de pensii contributiile sunt platite de angajator, iar alti 13% din clienti impart aceasta cheltuiala cu firma la care lucreaza. Aceasta inseamna ca peste 70% din vanzarile de pensii facultative au fost realizate pe canalul corporate.
O alta cauza a incetinirii vanzarilor catre companii este neclaritatea legislatiei cu privire la deductibilitatea contributiilor.
De la 1 ianuarie pragul de deductibilitate a fost dublat la 400 de euro atat pentru angajat, cat si pentru angajator, dar nu este clar daca aceste sume sunt scutite si de la plata contributiilor de asigurari sociale.
"Cresterea deductibilitatii fiscale a fost facuta cu jumatate de gura. Desi suma s-a dublat, a ramas neclar daca este scutita de plata asigurarilor sociale, asa cum s-a anuntat initial, nu se specifica explicit in lege. Noi am cerut ANAF o interpretare si cea pe care am primit-o arata ca se platesc contributii de asigurari sociale la aceste sume", explica Bunea.
La sfarsitul anului trecut fondurile aveau aproape 150.000 de clienti, din care aproape 100.000 au fost castigati in 2008.
Vanzarile au fost astfel mult mai slabe decat cele anticipate de administratori la inceputul anului trecut, ei asteptandu-se la cateva sute de mii de clienti pe final de an.
Sefa ING Pensii estimeaza ca anul acesta vanzarile pe piata pensiilor facultative vor stagna fata de 2008, ceea ce inseamna 110.000-120.000 de clienti noi, din care ING va avea 55.000-60.000.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO