Bănci și Asigurări

ING Viata are peste 10.000 de clienti la pensiile private facultative

ING Viata are peste 10.000 de clienti la pensiile private facultative

Radu Vasilescu conduce operatiunile de pensii ale ING pe piata locala. La jumatatea campaniei initiale de aderare la pensiile obligatorii ING avea o pozitie dominanta printre cei 18 administratori de fonduri, in timp ce pe piata pensiilor private facultative ocupa locul al doilea.

21.11.2007, 14:31 17

Numarul de clienti atrasi la cele doua fonduri de pensii facultative administrate de ING Asigurari de Viata era de 10.991 zilele trecute, conform companiei. Fondul ING Clasic avea 7.480 de clienti, iar fondul ING Optim atrasese 3.511 clienti. ING este numarul doi pe piata in formare a pensiilor private facultative, in spatele liderului Allianz-Tiriac.
Cei de la Allianz-Tiriac depasisera pragul celor 10.000 de clienti la pensiile facultative in urma cu doua luni, la jumatatea lunii septembrie (in cele doua fonduri gestionate, AZT Moderato si AZT Vivace). Pe piata mai exista trei administratori activi de pensii facultative: Aviva (cu fondul Pensia mea), BCR Asigurari de Viata (cu fondul BCR Expert) si OTP Garancia (cu fondul OTP Strateg).
Vanzarile de pensii facultative au inceput in lunile mai-iunie ale acestui an, astfel ca piata este abia la inceput. Pana acum, la pensiile facultative contribuie circa 22.500 de participanti (pentru care a fost virata deja cel putin o contributie lunara). Numarul total de clienti este insa mai mare, de aproximativ 30.000, diferenta fiind constituita de cei care au semnat contractul de pensie facultativa, dar pentru care inca nu a fost efectuata prima plata.
Pe data de 9 noiembrie, cele 7 fonduri de pensii facultative de pe piata au depasit pragul primului milion de euro in active nete administrate. Cele doua fonduri ale ING detineau la aceasta data o cota de piata de 34%. Fondurile Allianz-Tiriac aveau 53% din aceste active nete, iar celelalte trei fonduri imparteau restul de 13%.
Conform legii, la pensiile facultative pot contribui, pe baze optionale, toti cei care obtin venituri de natura salariala, adica angajatii, dar si cei cu profesii liberale si activitati independente. Contributia lunara este limitata la maxim 15% din veniturile brute realizate.
Pentru a primi o pensie facultativa si a-si suplimenta astfel veniturile in perioada de pensionare, orice persoana eligibila trebuie sa verse in fond cel putin 90 de contributii lunare, nu neaparat consecutive (adica o perioada minima de contributii de 7 ani si jumatate). Plata acestei pensii poate incepe doar dupa varsta de 60 de ani, insa clientul poate decide sa-si prelungeasca perioada de contributii si dupa aceasta varsta.
Piata pensiilor facultative a fost pusa in umbra in ultima perioada de campania de vanzare a pensiilor obligatorii (pilonul II), toti administratorii concentrandu-si atentia asupra acesteia.
La jumatatea campaniei initiale de aderare la pensiile obligatorii (adica dupa primele doua luni din cele patru), ING avea o pozitie dominanta printre cei 18 administratori de fonduri. Conform datelor publicate de ZF si colectate de la toate companiile de administrare, ING atrasese circa 766.000 de clienti, adica peste 34% din numarul total de circa 2,25 milioane.
Pentru aceasta campanie de vanzare, care ia sfarsit la 17 ianuarie 2008, ING are ca obiectiv un milion de clienti, adica aproape 30% din totalul de 3,5 milioane de clienti estimat pentru piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO