Bănci și Asigurări

Interamerican se pregateste pentru pensiile facultative

Interamerican se pregateste pentru pensiile facultative

Besim Jawad, CEO al Interamerican Fond de Pensii: Piata pensiilor facultative se va dubla in acest an, dupa care va cunoaste o crestere constanta. Comparativ cu pilonul II (pensiile obligatorii - n. red.), pilonului III ii va lua ceva timp pana la dezvoltarea deplina.

19.02.2008, 15:08 12

Interamerican Fond de Pensii, al cincilea jucator de pe piata pensiilor obligatorii, cu circa 270.000 de clienti dupa cele patru luni de campanie, intentioneaza sa intre si pe piata pensiilor facultative in prima jumatate a acestui an.
"Consideram ca piata pilonului III (pensiile facultative - n. red.) are un potential mare si ne dorim sa fim implicati si pe acest segment. In opinia noastra, piata pensiilor facultative se va dubla in acest an, dupa care va cunoaste o crestere constanta. Comparativ cu pilonul II (pensiile obligatorii - n. red.), pilonului III ii va lua ceva timp pana la dezvoltarea deplina", spune Besim Jawad, CEO al Interamerican Fond de Pensii.
El considera ca unul dintre cei mai importanti factori care ar putea sustine dezvoltarea pensiilor facultative in Romania este deductibilitatea fiscala, care acum este la un nivel redus.
"In Romania, deductibilitatea fiscala este relativ redusa, doar 200 de euro pe an pentru angajati si angajatori. In Bulgaria, aceasta deductibilitate atinge valoarea de aproximativ 200 de euro pe luna. Cresterea deductibilitatii pentru pensia pilonului III ar asigura o dezvoltare mai rapida a acestei piete", afirma Jawad.
Seful Interamerican considera ca pensiile facultative vor avea un ritm de dezvoltare mai lent decat cele obligatorii, pentru ca nu exista o perioada limita de subscriere si nici o campanie de tip "big bang", asa cum s-a intamplat in cazul pensiilor obligatorii.
"Pe de alta parte, 2008 ar putea fi anul pensiilor facultative, daca luam in considerare faptul ca o mare parte a atentiei celor care s-au concentrat anul trecut pe piata pilonului II, ne referim aici la autoritati si companii de asigurari si pensii, se va orienta in acest an asupra pilonului III", afirma Jawad.
Alte companii care ar putea intra anul acesta pe piata pensiilor facultative sunt Generali, BT Aegon, AIG sau Omniasig.
In prezent, pe piata pensiilor facultative activeaza sase companii: ING Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, OTP Garancia Asigurari si Raiffeisen Asset Management.
Presedintele ING Asigurari, Bram Boon, estimeaza ca numarul participantilor la fondurile de pensii facultative ar putea ajunge la 500.000 pana la sfarsitul acestui an, iar in cel mai optimist caz - la un milion, din care 200.000 vor fi clienti ai ING.
Pe de alta parte, Cristina Nitescu, CEO al Omniasig Pensii, estimeaza ca numarul participantilor la fondurile de pensii facultative ar putea ajunge la 200.000 - 300.000 in 2008, in conditiile in care primii clienti vor fi companiile, care vor utiliza pensiile facultative ca instrument de fidelizare a angajatilor.
Potrivit ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, numarul patricipantilor la fondurile de pensii facultative a ajuns la circa 60.400, iar valoarea activelor - la aproape 17,9 milioane de lei (4,9 milioane de euro), in conditiile in care vanzarile au inceput in vara anului trecut.
Dupa numarul de clienti, cea mai mare companie din pensii private este Allianz-Tiriac, cu 15.400 de participanti la fondul AZT Moderato si 13.300 la fondul AZT Vivace. A doua companie din aceasta piata este ING Asigurari, care a atras 9.400 de participanti la fondul ING Clasic si circa 5.200 la ING Optim.
Urmeaza in top BCR Asigurari (fondul BCR Prudent), cu 11.500 de participanti, Aviva (fondul Pensia mea) - cu 5.300 de participanti si OTP Garancia (fondul OTP Strateg) - cu 264 de participanti.
Raiffeisen Asset Management inca nu a primit autorizatiile necesare pentru fondul de pensii pe care urmeaza sa il administreze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO