Bănci și Asigurări

Intrările noi de capital au dus spreadul de dobândă la titluri de stat la minimul din noiembrie 2015

Intrările noi de capital au dus spreadul de dobândă la...

Autor: Anelis Baciu

16.08.2016, 12:54 312

Spreadul de dobândă, care evidenţiază diferenţa între dobânda la titlurile de stat pe termen lung, de 10 ani, şi dobânda pe termen scurt, a ajuns la 2,48 puncte procentuale, minumul din noiembrie 2015. Scăderea spreadului de dobândă a fost alimentată de intrările noi de capital din economia românească atrase de nivelul ridicat al randamentului oferit de titlurile de stat, în comparaţie cu randamentele oferite în celelalte ţări europene. 

Analiştii se aşteapta ca spreadul de dobândă să scadă în continuare şi să atingă minimul înregistrat la începutul anului trecut, respectiv 2,62 puncte procentuale.

Dobânda la titlurile de stat pe zece ani a ajuns în prezent la 2,91% pe an, în timp ce dobânda la titlurile pe şase luni şi un an ajunge la 0,55%, respectiv la 0,43%.

Pe de altă parte, cursul leu-euro s-a depreciat uşor de la începutul anului până acum.

Ratele de dobândă oscilează pe piaţa secundară în funcţie de cerere şi de ofertă. Dobânda la titlurile de stat la zece ani reflectă aşteptările pieţei privind creşterea economică şi inflaţia pe termen lung. O poziţie ascendentă a curbei randa­mentului, respectiv spread în creştere, înseamnă de regulă premise pozitive pentru economie, în timp ce o poziţie descendentă a curbei randamentelor, spread în scădere, înseamnă premise nefavorabile pentru econonomie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO