Bănci și Asigurări

Ipotecarul a reluat cresterea in aprilie, creditul de consum continua sa scada

07.06.2009, 16:05 17

Creditul ipotecar a reusit sa reia cresterea in aprilie - daca se elimina impactul cursului - dupa doua luni consecutive de scadere, insa bancherii raman sceptici si asteapta sa vada noi vesti pozitive inainte de a crede intr-o revenire a pietei.

In schimb, pe partea de credite de consum contractia soldului a continuat. Soldul total al creditelor de consum acordate pe piata locala a coborat in aprilie pana la 74,1 mld. lei (17,6 mld. euro), cu 1,15%, aplicat la valoarea in lei, sub nivelul din luna precedenta, potrivit statisticilor BNR. La imprumuturile in lei, declinul volumului total se situeaza la 0,2%, in timp ce la creditele in valuta ajunge la 2,09%.
Totusi, in conditiile in care BNR calculeaza soldul creditelor, inclusiv cele in moneda straina in lei, datele sunt distorsionate de evolutia cursului.
Declinul din sectorul imprumuturilor in valuta este vizibil mai mic daca se exclude aprecierea leului in fata euro in intervalul martie-aprilie. Astfel, cele 37,9 mld. lei, cat era valoarea soldului creditelor de consum in valuta in martie, echivalau la sfarsitul aceleiasi luni cu 8,9 mld. euro, in timp ce soldul din aprilie se ridica la 8,84 mld. euro.
Declinul se restrange in aceste conditii pana la 0,67%.
In cazul creditelor ipotecare scaderea lunara a soldului total, la valori exprimate in lei, este de 0,69%, de la 21,7 mld. la 21,5 mld. lei.
Imprumuturile in lei au avansat cu 0,66% pana la 1,65 mld. lei, in timp ce creditele in valuta au scazut cu 0,81%.
La calcule in euro insa, creditele in valuta au inregistrat o crestere usoara de 0,16%, de la 4,741 mld. la 4,749 mld. euro. Analistii privesc insa cu destul de multe rezerve ideea ca aceasta crestere marcheaza o revenire pe termen lung a pietei de creditare.
„Este intr-adevar o crestere dupa doua luni consecutive de scaderi, dar trebuie asteptat sa vedem ce se intampla in continuare. Poate fi doar o crestere sezoniera", spune Catalina Constantinescu, economistul-sef al RBS Romania. Totusi, spune Constantinescu, aceasta apreciere ar putea fi interpretata ca un semnal pozitiv daca ne uitam la evolutia lunilor aprilie fata de martie din anii anteriori, cand performantele erau mult mai slabe.
Scaderea lunara inregistrata in martie a fost de 1,68% in cazul creditelor de consum si de 1,71% pentru creditele ipotecare. Scaderea soldului creditelor ipotecare in valuta a fost in martie de 1,82% fata de februarie, la valori in lei, in timp ce la valori in euro declinul s-a restrans la 0,64%.
„BNR a relaxat conditiile pe partea de ipotecare, dar nu inseamna neaparat ca bancile au urmat acelasi curs sau ca reticenta clientilor fata de piata a scazut", a precizat economistul-sef al RBS.
Fata de luna aprilie din 2008, soldul total al creditelor de consum a urcat cu 16,3%, in timp ce ritmul de scadere din primele patru luni ale acestui an s-a situat la 2,46%.
La creditele ipotecare, soldul total a crescut cu 5,27 mld. lei in perioada aprilie 2008 - aprilie 2009, dar s-a diminuat cu 849 mil. lei in primele patru luni din acest an.
In 2009, ritmul anualizat de crestere atat la creditele ipotecare, cat si la cele de consum, la valori in lei, s-a redus brusc de la o luna la alta. In cazul soldului total al creditelor de consum avansul anual a incetinit de la 33,7% in ianuarie la 19,5% in aprilie, in timp ce la creditele ipotecare cresterea s-a redus de la 50,6% la inceputul anului la putin peste 32% in prima luna din trimestrul doi.
Diferenta dintre ritmurile de crestere inregistrate pe cele doua segmente de creditare este explicata printr-o presiune mult mai mare a actualei crize asupra sectorului de consum. „Se vede clar o schimbare de comportament. Segmentul de consum este mai lovit decat cel ipotecar, pentru ca nu implica nicio garantie si este cel care produce cele mai mari pierderi", a declarat Catalina Constantinescu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO