Bănci și Asigurări

Ipoteza-soc: 1,5 milioane de conturi goale de pensii private

05.02.2008, 20:37 23

Sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea avea pana la un milion si jumatate de conturi goale, adica de conturi individuale pentru care nu sunt platite contributii de pensii, a declarat pentru ZF Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).
"Numarul conturilor goale ar putea ajunge si la un milion si jumatate, dar aceasta este mai degraba o estimare bazata pe o perceptie asupra sistemului decat pe date precise. Datele pe care le prelucram se modifica in fiecare zi si informatii exacte vor avea abia in apropierea colectarii primelor contributii, adica spre luna mai", a declarat sefa CNPAS.
In aceasta perioada, CNPAS compara registrul participantilor (cei aproape patru milioane de clienti validati deja la pensiile obligatorii inainte de loterie) cu baza de date existenta, unde exista informatii privind istoricul platilor de contributii de asigurari sociale de stat (CAS) pentru acesti clienti.
Colectarea contributiilor de catre fondurile private de pensii va debuta cu contributiile aferente lunii martie, adica in lunile aprilie-mai. Abia atunci situatia conturilor individuale care vor ramane goale (din lipsa platii contributiilor) va fi cunoscuta exact, spune Campeanu.
Numarul potential mare de conturi goale arunca un semn important de intrebare in directia celor 18 administratori de fonduri private de pensii, care nu stiu exact pentru cati clienti vor incasa contributii si cati clienti din portofoliu nu le vor aduce niciun venit.
"Numarul conturilor goale, adica procentul de necolectare este intr-adevar una dintre cele mai mari necunoscute ale noastre din acest moment", a declarat Radu Vasilescu, CEO al ING Fond de Pensii, liderul de piata, cu aproape 1,3 milioane de clienti.
"Stirea este un semnal de alarma pentru companiile de administrare: si asa contributiile sunt mici, salariile sunt mici, daca si gradul de colectare va fi redus, atunci cum sa se mai acumuleze bani in conturile de pensie privata?", se intreaba retoric Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO