Bănci și Asigurări

Isărescu, BNR: Vrem creştere de 4%, dar cu deficit bugetar, inflaţie şi cont curent la 2%

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR

„Pe piaţa monetară din România, Banca Naţională face ce nu face de regulă o banca centrală: lansăm lichiditate în piaţă. Media de lichiditate este de două miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre în economie."

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR „Pe piaţa monetară din România, Banca Naţională face ce nu face de regulă o banca centrală: lansăm lichiditate în piaţă. Media de lichiditate este de două miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toată economia este un covor peste care a fost o secetă, s-a făcut o pojghiţă, stă lichiditatea deasupra, dar nu vrea să intre în economie."

Autor: Claudia Medrega

13.12.2013, 00:08 416

Guvernatorul Băncii Naţionale a spus că macrostabilitatea trebuie păstrată chiar şi cu preţul unei creşteri economice reduse, de 2%.

Preocuparea privind accelerarea creşterii economice de la circa 2% în prezent este justificată având în vedere necesitatea recupe­rării decalajelor faţă de alte ţări din UE, România având nevoie de dublarea acestor procente, însă cu condiţia menţi­nerii deficitului bugetar, inflaţiei şi deficitului de cont curent în limita de 2%, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

El a făcut referire la un editorial publicat în ZF şi a calificat ca fiind „în­drăz­neaţă“ ideea introducerii în Con­stituţie a unui nivel minim de creştere economică de 5%, iar în cazul în care n-ar fi atins, Guvernul să-şi dea demisia.

„Exista o preocupare justificată în societatea românească privind accelerarea creşterii economice de la circa 2% în prezent. A existat o propunere mai îndrăz­neaţă privind introducerea unui nivel minim de creştere economică de 5% în Constituţie. Am reacţionat şi eu şi alţi colegi economişti subliniind că peste tot în lume creşterea economică este endogenă şi nu depinde de un clic. Şi am lansat o întrebare simplă, fundamentală, că cei care au lansat ideea să verifice dacă în vreo constituţie din lume există o asemenea prevedere. Dar, ce reflectă o asemenea propunere îndrăzneaţă? Reflectă o preocupare. Ne preocupă pe toţi să avem o creştere economică rapidă pentru că vrem să recuperăm decalajele faţă de celelalte ţări din Uniunea Euroepană“, a spus Isă­rescu la seminarul „România investiţiilor. România dezvoltarii“ organizat ieri la banca centrală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO