Bănci și Asigurări

Isarescu: Euro ramane sus anul acesta

13.02.2008, 18:49 18

Leul nu va reusi anul acesta sa recupereze terenul pierdut in fata euro, cursul mediu urmand sa inregistreze o crestere fata de 2007, considera Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
"Media de anul acesta va fi inferioara, din punctul de vedere al leului, celei de anul trecut", a spus Isarescu la un seminar organizat de Asociatia Analistilor Financiari (CFA), considerand ca aceasta asumptie este "de bun-simt". Evident, seful BNR nu a dat insa niciun indiciu privind nivelul la care ar putea sa urce cursul mediu in 2008.
Majoritatea analistilor se asteapta ca anul acesta cursul mediu sa urce cu 5%-6% fata de 2007, respectiv la circa 3,5 lei pentru un euro. Prognozele pesimiste indica insa ca euro ar putea sa atinga chiar si nivelul de 4 lei in primavara, urmand ca in a doua parte a anului cursul sa coboare.
Seful BNR respinge ideea unei crize financiare si subliniaza ca evolutiile recente ale leului sunt comparabile cu cele inregistrate de zlotul polonez sau forintul maghiar in primii ani de dupa aderarea la Uniunea Europeana. Din iulie trecut si pana in ianuarie leul a pierdut 21% in fata euro, dupa ce castigase circa 10%, in primul semestru al lui 2007. Guvernatorul a subliniat ca momentan are loc doar o intrerupere a unei aprecieri nominale a leului care se intinsese pe trei ani, insa in termeni reali (daca se ia in calcul impactul inflatiei) moneda locala continua sa se intareasca.
Totusi, intarirea leului a fost in ultimii ani principalul factor de care BNR a beneficiat in lupta cu inflatia, in conditiile in care dobanda - principalul instrument care ar trebui teoretic folosit in cadrul regimului asumat de tintire a inflatiei - are inca o functionalitate scazuta. Dimensiunea contributiei intaririi leului in lupta cu inflatia s-a vazut incepand din a doua parte a anului trecut.
Astfel, BNR se vede acum nevoita sa admita ca va rata tinta de inflatie si anul acesta, pentru a treia oara in patru ani, prognozand o inflatie de 5,9%.
Isarescu afirma insa ca intreruperea intaririi nominale a leului are o cauza fundamentala in cresterea prea rapida a salariilor in economie, dinamica acestora devansand cu mult castigurile de productivitate.
"Nu mai este loc de apreciere nominala cu asemenea cresteri salariale", a spus guvernatorul, remarcand ca 2008 este al treilea an cand sunt programate cresteri salariale de doua cifre, la o inflatie de o singura cifra."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO