Bănci și Asigurări

Îşi permite România să renunţe la rezerva de valută de la Ministerul de Finanţe?

Îşi permite România să renunţe la rezerva de valută de la Ministerul de Finanţe?

Autor: Claudia Medrega, Razvan Voican

26.01.2013, 16:08 1320

Numărul investitorilor străini care se gândesc să cumpere titluri de stat româneşti a crescut puternic în ultimele săptămâni, însă România nu poate risca să se bazeze pe acest val de entuziasm şi să renunţe la rezerva de valută din Trezoreria statului pentru că sentimentul pieţelor se poate schimba la fel de repede, spun analiştii.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu managementul datoriei publice, spune că bufferul de valută echivalează în prezent cu 2,5% din PIB, acoperind nevoile de finanţare pe circa patru luni. "În funcţie de cum va merge programul de finanţare pe anul acesta şi de cum va evolua cadrul macroeconomic vom decide dacă îl menţinem la acelaşi nivel sau îl mai reducem pentru că totuşi are un cost", spune şeful Trezoreriei.

"Menţinerea unei rezerve de lichiditate în valută la Finanţe este cu atât mai necesară cu cât îmbunătăţirea percepţiei de risc a investitorilor străini se poate schimba în orice moment ca urmare a unor evoluţii externe sau interne neaşteptate. Aceas­tă rezerva ar trebui menţinută cel puţin până în 2015 când vârfurile de plată către FMI vor trece, iar obligaţiile anuale către Comisia Eu­ropeană în contul împrumutului de 5 mld. euro contractat în trecut vor reprezenta o pondere mai mică în totalul veniturilor bugetare anua­le", consideră Eugen Sinca, analist al BCR.

În acelaşi timp, el crede că păstrarea acestei rezerve de lichiditate ar putea sta la baza unei îmbunătăţiri a ratingului de ţară la categoria "investment grade" de către Standard&Poor's, singura mare agenţie care continuă să vadă România drept o ţară riscantă

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO