Bănci și Asigurări

Italo-Romena da credite pentru romanii din Italia

04.02.2008, 14:07 278

Banca Italo-Romena, sucursala locala a grupului Veneto Banca, vrea sa finanteze ideile de afaceri ale romanilor care muncesc in Italia, dar vor sa demareze o afacere acasa.
"Acest credit va ajuta repatrierea celor care au acumulat experienta in Italia", spune Antonio Bianchin, directorul general al Bancii Italo-Romena.
Potrivit unor statistici realizate de fundatia italiana Caritas - Migrantes, peste jumatate de milion de romani munceau in 2007 in Italia. In conditiile in care pe piata locala se resimte o lipsa de forta de munca, statul pregateste masuri prin care sa stimuleze repatrierea celor care muncesc in strainatate.
Creditul lansat de Italo-Romena la sfarsitul anului trecut, denumit "subventie fara frontiere", poate fi accesat, atat de clienti persoane fizice cat si de firme nou infiintate, pentru finantarea unor idei de afaceri in Romania. Banca finanteaza pana la 75% din proiectul de investitii, iar suma maxima care poate fi obtinuta este de 150.000 de euro. Imprumutul poate fi rambursat in cel mult 15 ani.
Italo-Romena a inceput sa exploateze nisa muncitorilor romani din Italia inca de anii trecuti, oferind initial un cont curent pentru transferul de fonduri (contul fara frontiere), iar ulterior un serviciu de transfer rapid de fonduri, disponibil numai intre unitatile grupului. In prezent, peste 100 de clienti utilizeaza contul "fara frontiere". Banca a lansat si un credit imobiliar, prin care cei care muncesc cu forme legale in Italia pot finanta achizitia unui imobil in Romania.
Italo-Romena opereaza in prezent o retea de 14 agentii in Romania, iar pe parcursul anului vor mai fi inaugurate inca 16 unitati. Sediul este in Italia, la Treviso, astfel ca banca se supune reglementarilor autoritatii monetare italiene.
"Am avut o politica de crestere lenta in teritoriu, pentru a favoriza rezultatele", explica Bianchin. Banca are in prezent un portofoliu de 20.000 de clienti, dintre care 6.500 sunt companii, iar restul persoane fizice.
"Ne adresam preponderent companiilor de talie medie, dar vrem sa crestem si pe retail odata cu extinderea prezentei teritoriale", spune Bianchin. Italo-Romena a inceput dezvoltarea afacerilor pe piata locala in anul 2000, adresandu-se intr-o prima faza intreprinzatorilor italieni care desfasurau activitati in Romania. Ulterior au fost atrase si companii locale, iar Bianchin spune ca in prezent portofoliul este dominat de clientii romani. "Potrivit datelor preliminare, profitul pentru 2007 va urca la 10 milioane de euro, fata de 7,5 milioane de euro in anul precedent", arata Bianchin.
La jumatatea anului trecut, Italo-Romena detinea active de circa 725 de milioane de euro, in timp ce creditele urcau spre 459 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO