Bănci și Asigurări

Jean Valvis, presedintele La Dorna, a cumparat 5% din Garanta

06.02.2004, 00:00 41



Jean Valvis , presedintele companiei La Dorna, a decis sa-si investeasca o parte din bani si in domeniul asigurarilor, acesta adjudecandu-si la sfarsitul anului trecut un pachet de 5% din actiunile societatii Garanta. Tranzactia l-a scos din joc pe mai vechiul actionar al companiei de asigurari persoana fizica Marius Cojanu, presedintele companiei Romsys.



Garanta si-a inceput activitatea in 1997 si are un capital social de 84,9 miliarde lei, urmare a majorarii de la sfarsitul anului 2003. Actionarul majoritar al companiei este The Ethniki, leaderul pietei de asigurari din Grecia, care controleaza 72,62 % din capitalul social, iar principalul actionar roman este Banc Post care are o participatie de 19%. Restul actiunilor sunt detinute de domnul Jean Valvis, presedintele companiei La Dorna - 5%, Radiocomunicatii - 1,41%, Romtelecom - 1,15% si Posta Romana -0,82%.



Presedintele La Dorna nu a putut fi contactat ieri pentru a oferi detalii despre noua afacere facuta.



Societatea de asigurare-reasigurare eleno-romana Garanta, membra a celui mai puternic grup financiar din Balcani, Grupul Banca Nationala a Greciei, a incheiat anul 2003 cu un volum de prime brute subscrise de 207 miliarde lei (putin peste 5 mil. euro), valoare aprope dubla fata de anul 2002, cand in conturile societatii se inregistrau numai 99 miliarde lei (2,8 mil.euro) prime brute subscrise, potrivit Danielei Grigore, directorul general adjunct al societatii.



Cea mai mare parte a veniturilor Garanta din subscrieri, aproximativ 41%, provin din asigurarile de credite si garantii, si au adus firmei 84,2 miliarde lei. "Cresterea numarului de polite pentru acest tip de asigurare s-a inregistrat la nivelul intregii piete a asigurarilor datorita cresterii volumului de credite acordate de banci. In cazul nostru dinamica puternic ascendenta inregistrata la asigurarile de credite apare normala avand in vedere parteneriatul pe care il are cu Banc Post si colaborarea initiata cu Banca Romaneasca, care a fost recent achizitionata de catre Banca Nationala a Greciei. Aceste asigurari se vor dezvolta si in anul 2004, dar vom incerca sa mentinem o structura echilibrata a portofoliului de asigurari generale", a afirmat Daniela Grigore.



Celelalte clase de asigurari cu ponderi semnificative in veniturile Garanta o constituie asigurarile de proprietate (cladiri si continut) - 52,05 miliarde lei (25,15%) si asigurarile auto - 38,9 miliarde lei (18,83%).



"Pentru anul 2004, ne-am propus o crestere a veniturilor din primele brute subscrise cu cel putin 50%, ceea ce va conduce la obtinerea unui profit de aproximativ 2 miliarde lei. In cursul acestui an, avem de asemenea in vedere intarirea parteneriatului cu Banc Post si dezvoltarea colaborarii cu Banca Romaneasca, prin oferirea catre clientii acestora a unor produse competitive de tipul bancassurance", mai spune oficialul bancii.



In prezent, societatea de asigurari detine 13 reprezentante teritoriale.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO