Bănci și Asigurări

Kruk anunţă cel mai bun trimestru de recuperare a banilor

Kruk anunţă cel mai bun trimestru de recuperare a banilor

Autor: Roxana Rosu

11.09.2017, 14:29 252

Grupul polonez Kruk a încheiat primul semestru cu un profit net de 236 milioane lei, în creştere cu 95%, avansul fiind susţinut de accelerarea puternică a afacerilor şi de rectificarea rezultatului raportat pe primul trimestru 2017,  cu aproximativ 38 milioane lei.

Sumele colectate aferente portofoliilor achiziţionate au atins 703 milioane lei, în creştere cu 45%, după ce în T2 Kruk a raportat sume colectate de 367 milioane lei, cel mai bun rezultat trimestrial înregistrat până în prezent, potrivit raportului financiar al companiei de management al creanţelor.

“Investiţiile pe care le-am făcut generează astăzi un volum crescut de sume colectate, iar clienţii din afara Poloniei reprezintă o cotă majoră din colectările totale. Acest trend se va intensifica pe măsură ce ne vom extinde prezenţa pe noi pieţe. Suntem ferm convinşi că o strategie de colectare a creanţelor pe cale amiabilă care respectă normele sociale şi reglementările legale este eficace. Stingerea datoriilor este esenţială pentru bunăstarea economică în orice zonă geografică”, a spus Piotr Krupa, preşedintele Consiliului de Administraţie al KRUK.

Cifra de afaceri a companiei s-a majorat la şase luni cu 61%, la 595 milioane lei.

În primele şase luni ale anului, grupul a investit 549 milioane lei în 51 de portofolii de creanţe cu o valoare nominală totală de 8,03 miliarde lei. În Q2 investiţiile au totalizat 317 milioane lei. Peste 90% din bugetul de investiţii a fost folosit în afara Poloniei – jumătate în Italia, un sfert în România, iar restul în alte zone geografice, care includ Germania, Republica Cehă şi Slovacia.

De asemenea, KRUK şi-a asigurat o finanţare de 724 milioane lei,  din mai multe surse, ce poate fi accesată prin mai multe linii de credit, dintre care 261 milioane lei sunt accesibili în echivalent euro, şi a două serii de obligaţiuni  denominate în euro, pentru investitorii polonezi, în valoare totală de 40 milioane euro.

La sfârşitul primului semestru din 2017,  compania a semnat o facilitate de credit revolving sindicalizat cu patru bănci : DNB Bank of Norway, BZ WBK, mBank, şi ING Bank Śląski. Această facilitate de finanţare în mai multe valute, în valoare de 250 milioane Euro poate fi folosită pentru finanţarea sau refinanţarea portofoliilor pe pieţele europene, altele decât Polonia.

“Această ultimă jumătate de an a fost o perioadă de creştere foarte puternică generată de echipa noastră. Cel mai important lucru a fost consecvenţa în implementarea strategiei noastre. Eşalonăm datoriile în rate convenabile, suntem atenţi la problemele pe care le întâmpină clienţii noştri şi îi ajutăm să-şi plătească datoriile. Am implementat cu consecvenţă această abordare amiabilă în şapte ţări. În fiecare dintre acestea ne-am asigurat că respectăm normele sociale şi reglementările legale conform cărora obligaţiile financiare trebuiesc plătite”, a spus Piotr Krupa.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, managerul spune că Polonia este piaţa principală, dar diversificarea noastră geografică conferă companiei alternative interesante. ”Cred că foarte curând majoritatea investiţiilor noastre se vor face pe pieţe străine,” a adăugat Krupa. 

Potrivit unor surse din piaţa locală, Kruk a cumpărat în 2016 de la CEC Bank, cea mai mare bancă controlată de stat, un pachet de credite de consum şi carduri de credit neperformante în valoare brută de 541,4 milioane de lei (120 mil. euro), pentru suma de 94 milioane de lei, ceea ce înseamnă un discount de 83%. CEC a mai bătut palma cu recuperatorul polonez şi pentru alte pachete în trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO