Bănci și Asigurări

La Bursa, Transilvania in sus, BRD in jos

09.09.2004, 00:00 18

Actiunile celor mai mari doua banci cotate pe piata de capital inregistreaza de cateva zile tendinte contrare ale pretului actiunilor. Banca Transilvania a inregistrat cresteri ale pretului aproape in fiecare din ultimele cinci sedinte de tranzactionare, in timp ce BRD s-a inscris de cateva zile pe o tendinta de scadere. Celelalte doua banci ale caror actiuni sunt listate de piata de capital au continuat sa oscileze in intervalele de pret in care s-au tranzactionat in ultimele saptamani.
Cele mai recente date aparute pe piata privind sistemul bancar sunt cele privind cotele de piata ale bancilor la finalul lunii iunie. Conform datelor BNR Banca Transilvania si-a majorat cota de piata in prima jumatate a anului cu o treime de la 2% la 2,66% in timp ce BRD si-a mentinut constanta cota de piata la 13,2%. Transilvania a derulat in prima parte a anului o majorare de capital prin aporturile actionarilor. Carpatica si Eurom inregistreaza in continuare cote de piata de sub 1%.
Actiunile Bancii Transilvania au fost ieri cele mai tranzactionate de la Bursa de Valori cu o valoare a tranzactiilor de 7 miliarde de lei. Actiunile bancii si-au continuat tendinta de crestere si au incheiat ziua la 7.150 lei/actiune, dupa o crestere de 0,4%.
BRD a inregistrat ieri o scadere de 0,4% a cotatiei, incheiind ziua la 26.400 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu actiunile bancii a fost relativ redusa, 1,4 miliarde de lei. Actiunile BRD au fost afectate de la inceputul saptamanii de informatiile aparute pe piata conform carora actionarul majoritar al bancii, Societe Generale a oferit doar 16.000 lei/actiune in cadrul procedurii de vanzare a unui pachet de 7% ramas in proprietatea statului.
Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat tranzactii de valoare si mai redusa, 300 milioane de lei si au urcat la finalul zilei cu 0,7% pana la 7.150 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 96 milioane de dolari.
Actiunile Eurom Bank, singura banca ale carei actiuni sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ au inregistreaza de cateva saptamani o evolutie stabila pe fondul unei valori extrem de reduse a tranzactiilor. Ieri, s-au derulat trei tranzactii in valoare de doar 14 milioane de le, toate actiunile fiind transferate la acelasi pret, 4.200 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a bancii a se ridica la 50  de milioane de dolari. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO