Bănci și Asigurări

Lazea, BNR: Soluţia dezechilibrului bugetar este ca fiecare să îşi asume responsabilitatea pentru viitorul său

Lazea, BNR: Soluţia dezechilibrului bugetar este ca fiecare să îşi asume responsabilitatea pentru viitorul său
21.07.2010, 12:37 33

Rezolvarea deficitului structural al sistemului de asigurărisociale poate fi rezolvată doar prin modificarea comportamentuluifiecărui cetăţean, care trebuie să ţşi asume responsabilitateapentru viitorul său, respectiv să contribuie şi la sisteme privatede pensii sau sănătate, este de părere Valentin Lazea,economistul-şef al BNR.

"Nivelul contribuţiilor de asigurări sociale este în România maimare decât media europeană, cu toate acestea banii nu ajung nicipentru pensii, nici pentru sănătate. Sunt două explicaţii - unii nuplătesc, dar şi pentru că în alte ţări există în mod complementarla ce oferă statul sistemele private. Soluţia e ca fiecare să îşiasume răspunderea pentru viitorul său şi să suplimenteze cuplasamente în sistemele private", a spus Lazea, precizând căaceasta reprezintă o opinie personală şi nu poziţia oficială abăncii centrale.

Lazea a arătat că între 2004 şi 2008 creşterea salariilor îndomeniul public a fost de 150%, depăşind astfel dinamica ProdusulIntern Brut, care a urcat cu 130%, un ritm nesustenabil princomparaţie cu majorarea de 30% din precedenţii patru ani."Cheltuielile cu salariile au urcat de la 5 miliarde de euro la 14miliarde de euro, respectiv de la 8,1% la 10% din PIB. Rezultă undeficit nefinanţat de aproximativ 2% din PIB", spune Lazea.

În paralel, raportul dintre pensia medie şi salariul mediu bruta urcat de la 30,6% în 2005 la 37,9% în 2009. "Bugetul asigurărilorde stat a înregistrat de facto un deficit suplimentar care atrebuit săfie finanţat de la bugetul de stat", notează Lazea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO