Bănci și Asigurări

Leul a mai reusit o apreciere, dupa noi sterilizari ale BNR

27.01.2006, 19:40 16

BNR a atras ieri depozite la o luna in valoare de 1,78 miliarde de lei (aproape jumatate de miliard de euro), la o dobanda de 7,5% pe an. Pe piata valutara leul a inregistrat o noua intarire semnificativa, sustinut de vanzari mai mari de valuta.

Banca centrala a calculat un curs de 3,6174 lei pentru un euro, cu 1,5 bani sub cotatia din ziua anterioara. Cursul a inregistrat in ultima perioada o evolutie sinuoasa, insa pe un trend evident de scadere.

Dolarul a reusit ieri sa intrerupa seria de deprecieri, castigand 0,07 bani, pana la 2,9545 lei. Aprecierea dolarului a avut loc in conditiile in care a castigat teren si pe pietele internationale in fata euro.

"Cotatiile au coborat semnificativ chiar in conditiile in care au existat si ordine de cumparare destul de importante, volumele tranzactionate fiind apreciabile. Miscarea a devenit mai evidenta dupa ce BNR a anuntat organizarea licitatiei. Este insa greu de spus cum va evolua cursul in zilele urmatoare, fiind posibila o corectie, dupa aceste scaderi importante", a comentat un dealer.

Ordinele de vanzare de valuta au provenit atat de la clienti comerciali, cat si de la investitori nerezidenti, spun dealerii.

Licitatia organizata ieri de banca centrala pe piata monetara a fost a patra de la inceputul anului, in conditiile in care lichiditatile pe piata monetara se mentin la un nivel ridicat. Ultima data BNR a intervenit in piata in urma cu o saptamana. In decembrie trecut banca centrala a anuntat ca va intari controlul lichiditatii, in conditiile in care mentinerea unui exces de lei in piata a dus la prabusirea dobanzilor, ceea ce a afectat vizibil apetitul pentru economisire al populatiei. Mai multe banci au reactionat la acest anunt, majorand usor dobanzile platite la depozitele in lei, chiar daca in piata dobanzile au avut o evolutie oscilanta, coborand in mai multe randuri spre nivelul de 1% pe an.

Dupa licitatia de ieri, dobanzile pe termen de o zi au inregistrat o crestere sensibila, ajungand sa oscileze intre 7%-9% pe an. In piata, dobanzile crescusera usor in ultimele zile, o data cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,6310/3,6360 de lei pentru un euro. Cursul a inceput sa coboare inca de la primele ore ale sedintei de tranzactionare, miscarea devenind mai evidenta dupa ce BNR a anuntat organizarea licitatiei pentru atragerea de depozite.

Astfel, euro a coborat pana la un minim de 3,6140/3,6190 lei, cel mai scazut nivel inregistrat de la inceputul anului. Pana la inchiderea pietei cotatiile au mai urcat usor, la 3,6150/3,6200 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO